Bh. olimpijac razmišlja o završetku karijere zbog nedostatka finansijske podrške

Ostali sportovi 09. maj 202215:24
Izvor: REUTERS/Lindsey Wasson

Strahinja Erić je i ove sezone potvrdio da je najbolji bh. nordijac u ovom trenutku. Iza sebe ima još jednu kvalitetnu sezonu, koja je krunisana učešćem na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

PROČITAJTE JOŠ:

“U sezonu sam ušao sa ciljem da na Zimskim olimpijskim igrama pokažem sebe u najboljem svjetlu, što sam i uspio. Pored toga, bilo je još mnogo dobrih i vrhunskih rezultata, koji su došli uporedo i samim tim sam više nego zadovoljan odrađenom sezonom. Jedino za čime žalim je to što se ponovo nisam našao na podijumu Balkan kupa. Sezona je krenula super i sve vrijeme sam bio u igri i za pobjedu, iako mi to nije bio prioritet. Međutim, uslovi u Pekingu su bili surovi, a odmah nakon povratka iz Kine sam imao i niz takmičenja na kojima sam nastupio i ostvario odlične rezultate. Sve to mi je ipak bilo previše, nažalost. Umor je učinio svoje i morao sam ovaj put da odustanem od balkanske medalje, rekao je za Sport1, Strahinja Erić.

Na Olimpijske igre otišao je spreman i zadovoljan je prikazanim. Dao je sve od sebe u datom trenutku i ponosan je što se našao na najvećem sportskom događaju.

“Za svakog sportistu, posebno trenera, bitno je tempiranje forme za određeno takmičenje. Moj trener, Mladen Plakalović, inače trostruki olimpijac, je odradio vrhunski posao i u Peking smo došli spremni. Kruna sezone, a i moje karijere su svakako te Olimpijske igre. Nakon što su se skoro svi utisci slegli, na svoj nastup u Pekingu gledam prvenstveno kao na jedno veliko iskustvo. Ovo su moje prve Igre, i sada kada se osvrnem na svoje rezultate, sa sigurnošću mogu reći da je to prava kruna moje karijere”, ističe mladi bh. sportista.

Ipak, kako to obično i biva u Bosni i Hercegovini, finansije predstavljaju ogroman problem za nastavak bavljenja ovim sportom. Iako olimpijac, Strahinja Erić je suočen sa nedostatkom bilo kakve podrške ili sponzora i uglavnom se to sve svodi na porodično finansiranje, u ovom slučaju njegovih roditelja.

“Pripreme za narednu sezonu trebaju da počnu, a iskreno ne znam još uvijek da li će situacija biti bolja. Nažalost, mislim da ću i ja da budem jedan od nekoliko olimpijaca koji su ostali zaboravljeni. Trebam da uđem u sezonu, a nemam nikakve podrške, ponovo sve pada na teret moje porodice, koja me čitav život gura. Nemam nikakva primanja, nikakvu stipendiju, bilo koji vid pomoći i mnogo je teško da nastavim da se bavim ovim. Savez daje sve od sebe i mnogo toga je dobro, ali za neke veće stvari i ozbiljnije, teško je raditi samo na račun Saveza. Na svake pripreme treba ponijeti neki džeparac, ne trebaju to biti neke ogromne pare, ali i jednu marku morate tražiti od roditelja. Sve bi to i bilo u redu da znamo da nas sportiste čeka neka sigurnost poslije karijere”, jasan je Erić.

Nije još uvijek siguran Strahinja Erić da li će krenuti sa pripremama za novu sezonu, da li će se u budućnosti baviti više ovim sportom, ali ako ponovo stane na skije i krene u takmičenje jasno je da će ciljevi biti najveći, a želja mu je ponovo da se pojavi na Olimpijskim igrama 2026. godine.

“Želja mi je da odradim još jedan olimpijski ciklus od četiri godine i da pokušam ponovo da učestvujem na ZOI. U ovom sportu najbolji rezultati dolaze od 25 do 30 godine i ja bih volio da ponovo učestvujem sa sada već dosta iskustva i pokušam napraviti vrhunski rezultat. Iskreno, nisam siguran još uvijek šta dalje, da li karijera ili posao. Ako ostanem u sportu ciljevi će biti jasni”, zaključio je Erić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar