Bh. planinari osvojili Lenjinov vrh – drugu najvišu planinu Srednje Azije

Ostali sportovi 11. avg 202118:22
Izvor: Facebook/PK Nomadi

Četvorica bh. planinara Damir Lukšić, Igor Milošev, Jasmin Čolaković i Benjamin Jusić popeli su se na Lenjinov vrh - drugu najvišu planinu u planinskom lancu Pamir. Njih četvorica su inače članovi PK Nomadi.

Riječ o vrhu na visini od 7.134 metara na granici Tadžikistana i Kirgistana. To je druga najviša tačka ove dvije zemlje.

Vrh je otkriven 1871. godine i izvorno je imenovan Planina Kaufmann nakon Konstantina Kaufmana, prvog generalnog guvernera Turkestana . 1928. planina je preimenovana u Lenjinov vrh po ruskom revolucionaru i prvom vođi Sovjetskog Saveza, Vladimiru Lenjinu . U Tadžikistanu je vrh ponovno preimenovan u srpnju 2006. godine, a danas se službeno naziva Tadžikistanski Qullai Abuali ibni Sino (қullai Abӯalӣ ibni Sino, Ibn Sina Peak ili, alternativno, Avicenna Peak) nakon Abu Ali ibn Sina (Avicenna).

“Zastava PK Nomadi na Ibn Sini/Peak Lenin. Čestitamo našem četvercu Damir Lukšić, Igor Milošev, Jasmin Čolaković, Benjamin Jusić i nazdravljamo s njima na ovom velikom njihovom uspjehu, uspjehu Kluba i čitave planinarske zajednice Bosne i Hercegovine. Momci Bravoooo. Dobro se odmorite i sretan povratak u kući. Zahvaljujemo se svima koji su nam pomogli organizovati ovu ekspediciju, a posebno našem Kemalu Gariću, predsjedniku Skupštine na velikom doprinosu u cjelokupnoj organizaciji ekspedicije”, napisali su iz kluba Nomadi.

Specifičnost ovog uspona su ekstremni vremenski uvjeti, niske temperature, ( do -30 ), jaki vjetrovi, savladavanje velike visinke razlike, te opasnost od visinkse bolesti zbog rijetkog zraka. Ali naši momci su uspješno prošli ovu rutu i sigurno se vratili u kamp. Čestitamo!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar