Boris ima Downov sindrom i jedini je BiH donio medalju u kategoriji kate 22

Ostali sportovi 30. maj. 202119:40 > 19:411 komentar
Podijeli:
Izvor: N1

Boris Kasumović iz Tuzle osvojio je bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u parakarateu. Na ovom prvenstvu održanom u Poreču je učestvovalo 513 takmičara iz 47 država. Delegaciju reprezentacije BiH je činilo 17 takmičara, a Kasumović je bio jedini predstavnik naše zemlje u kategoriji kate 22, odnosno, osobe sa intelektualnim smetnjama.

Boris ima 35 godina i iz sportske porodice je. Stariji brat Dejan je karatista, a Boris sa bratom Edisom 15 godina trenira karate u Karate klubu za osobe za poteškoćama u razvoju „Student“ koji je sestrinski klub Kluba borilačkih sportova „Tuzla“. Kao jedinstven u BiH osnovan je 2005. godine.

I odmah smo krenuli sa radom. Produkt toga su Boris i Edis Kasumović, a bilo je još djece koja su prošla kroz klub i koja postižu sada vrhunske rezultate. Sistemski se radilo punih 16, 17 godina“, kazao je Fikret Selman, KK „Student“ Tuzla i KBS „Tuzla“.

Nije teško raditi sa Borisom jer se mi poznajemo nekih 25 godina. Mi smo faktički odrasli zajedno. On je ovdje došao sa bratom Dejanom Kasumovićem koji je trenirao karate. Odmah se uključio sa nama tako da se dobro znamo. Svaki trening je bi u potpunosti urađen za državno, federalno, evropsko prvenstvo“, rekao je Nermin Hadžić, trener.

Naporan rad, red i disciplina vode klub do uspjeha. Boris ima Downov sindrom i ne može pričati, a svojim vještinama pokazao je kvalitet na Evropskom prvenstvu i jedini BiH donio medalju.

Što se tiče samog nastupa, naravno, mi smo odradili par treninga dok smo bili i čekali nastup. Kada je došlo vrijeme, dao je sve od sebe i mogu reći da je dobro uradio. Nedostajao mu je bod da uđe u finale u veoma jakoj konkurenciji“, istakao je Hadžić.

Ovo što je Boris sada postigao, dokaz je da oni mogu biti nosioci kvaliteta i da se na njih ponosim jer faktički on je donio jedinu medalju sa ovog Evropskog prvenstva i u karateu i u parakarateu od svih učesnika. To je za nas veoma značajno, a posebno za njega“, naglasio je Selman.

Inače, nekadašnji Klub „Sinbra“, danas „Tuzla“, donio je u ovaj grad sve medalje koje su su se mogle osvojiti u karateu, ali ostala je želja za olimpijskim odličjem jer sportu je potrebna veća podrška države.

Sav svoj rad sam podredio tome da karate postane olimpijski sport. Uspjeli smo to uraditi i karate je postao olimpijski sport. Ali zbog našeg javašluka, izmišljanja tople vode koja je davno izmišljena, mi vjerovatno u karateu nećemo imati olimpijskog predstavnika što mi je žao. Teško da ću ja dočekati olimpijsku medalju ali ja ću se nastaviti boriti zbog ove djece i svih generacija koje su ovdje prošle“, potcrtao je Selman.

A prošlo je oko 7.000 karatista, a trenutno ih ima oko 150. Dio ove lijepe sportske priče je i Boris, višestruki državni prvak, osvajač brojnih turnira, učesnik svjetskog prvenstva te najbolji sportista grada i kantona. Za Borisa i trenera slijede pripreme za Svjetsko prvenstvo u Dubaiju i nada da će neka od medalja ponovo doći u grad soli.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar