Japanski car Naruhito službeno otvorio Olimpijske igre

Ostali sportovi 23. jul. 202117:07 > 17:28
Podijeli:
Izvor: HANNAH MCKAY / POOL / AFP

Gotovo četverosatnom svečanosti u petak su u Tokiju otvorene Olimpijske igre koje se održavaju pod sloganom "Ujedinjeni u različitosti".

Otvaranje je započelo vatrometom, a zatim je odana počast žrtvama pandemije koronavirusa zbog koje se Igre i održavaju s jednogodišnjom odgodom, kao i žrtvama terorističkog napada na OI u Muenchenu 1972.

Nakon uvodnog dijela od nešto više od pola sata uslijedio je mimohod sportskih delegacija iz 206 zemalja. Tradicionalno, prvi su izašli sportaši iz Grčke, posljednji domaćini Japanci, a Hrvatska je bila 62. na redu.

Bosna i Hercegovina će imati sedam svojih predstavnika. Bh. džudistkinja Larisa Cerić i atletičar Amel Tuka nosili su zastavu Bosne i Hercegovine tokom ceremonije otvaranja.

Bosnu i Hercegovinu će na Igrama, pored Tuke i Cerić, predstavljati Lana Pudar, Emir Muratović, Mesud Pezer, Nedžad Husić i Tatjana Đekanović.

Najupečatljiviji dio svečanosti bila je točka u kojoj je 1824 dronova iznad stadiona formiralo logo Igara u Tokiju, a zatim taj logo pretvorilo u zemaljsku kuglu.

Prije službenog dijela stadionom se zaorila i legendarna antiratna pjesma Johna Lennona i Yoko Ono iz 1971. godine “Imagine” u izvedbi Angelique Kidjo, Alejandra Sanza, Johna Legenda i Keitha Urbana.

Nakon kraćih govora predsjedice Organizacijskog odbora Igara Seiko Hashimoto i predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora Thomasa Bacha, Igre je službeno otvorio japanski car Naruhito.

On je tako ponovio ulogu svog djeda Hirohita koji je otvorio OI 1964. održane također u Tokiju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar