Odbojkašice BiH pred Zlatnu ligu: Želimo ponovo dokazati da vrijedimo

Novi dan 26. maj. 202211:06 > 15:58
Podijeli:

Ženska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u subotu u Tuzli otvara takmičenje Zlatne lige protiv reprezentacije Španije, a gošće novog Dana bile su reprezentativke Bosne i Hercegovine Milana Božić, Ajla Paradžik, Anđelka Radišković i Elena Babić.

Naše odbojkašice već neko vrijeme pripremaju se na Ilidži, a pripreme su do sada, kažu, bile uspješne.

“Atmosfera je među nama odlična, kao što je bila i prošle godine u Srebrenoj Ligi i kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i na Evropskom prvenstvu. To su djevojke koje su godinama tu i imamo nove djevojke koje prate nas starije, jedino mi je žao što tu nisu Edina Selimović i Edina Begić”, kaže kapitenka Anđelka Radišković.

Utisci sa Evropskog prvenstva za naše djevojke su još uvijek svježi.

“To je nešto za šta smo stvarno naporno radile i bile smo nagrađene za sav naš trud, tako da je to bilo jedno neponovljivo iskustvo. Imale smo priliku, ne samo da se sretnemo i boravimo sa svjetski poznatim igračicama, nego i da izađemo na teren protiv njih, tako da je to za jednu još uvijek malu odbojkašku zemlju veliki uspjeh”, tvrdi reprezentativka Elena Babić.

Babićeva tvrdi da je iskustvo Evropskog prvenstva promijenilo mentalitet naših odbojkašica.

“U utakmice ulazimo sa dosta više elana, jer smo dokazale i sebi, a i ostalima da možemo da postignemo nešto ozbiljno, tako da se iskreno nadam, uz sve poteškoće koje imamo, da ćemo uspjeti kad tad da ostvarimo isti uspjeh”, kaže Babićeva.

Ove godine reprezentacija BiH igra Zlatnu ligu, koja za naše djevojke znači mnogo.

“Mi smo u grupi sa Španijom i Francuskom i naša grupa ima jednu ekipu manje u odnosu na ostale grupe. Imamo jaku grupu, ali to ne znači da nećemo dati sve od sebe. Mi smo došle u reprezentaciju da još jednom dokažemo da stvarno vrijedimo.”, tvrdi tehničarka Milana Božić.

Od nastupa na Evropskom prvenstvu percepcije selekcije Bosne i Hercegovine se promijenila i u očima drugih reprezentacija.

“Kada smo osvojile Srebrenu ligu, sve ostale reprezentacije su počele da nas gledaju na jedan ozbiljniji način. Pred Evropsko prvenstvo čule smo i mi te priče, kako je reprezentacija Bosne i Hercegovine jedna ozbilja reprezentacija, da se ne može lako postupati sa njima i da su to djevojke koje igraju srcem, a kad igraš srcem, sve je moguće na terenu”, rekla je Ajla Paradžik, centar reprezentacije BiH.

Ostaviti srce na terenu za reprezentativni dres je ključno, tvrdi Radišković

“To je jedna od najbitnijih stvari. Svaki sport nosi svoju čar, i ima svoju energiju. Ovo je kolektivni sport i smatram da svaka djevojka, kako AJla, tako Milana, Elena, ja i sve ostale djevojke, treba da budemo kao jedinka. Moram da se osvrnem opet na prošlu godinu, gdje smo napravile sjajan rezultat, gdje smo ispunile sva očekivanja, možda i više od toga. Ja sam rekla u jednom intervjuu: sve dok budem igrala za ovu reprezentaciju to će uvijek biti tako”, tvrdi Radišković.

Upravo zbog rezultata od prošle godine, očekivanja od ženske odbojkaške reprezentacije su sada veća.

“To je uvijek tako, ne samo u ovom sportu. Kada se tako nešto desi, od vas se očekuje da makar ponovite isti uspjeh, ali mi ne možemo ništa da obećamo, pogotovo u ovakvoj situaciji gdje nam fali nekih ključnih igrača. Jedino što možemo da obećamo je da ćemo da pokažemo svu svoju želju i volju”, kaže Elena Babić.

Naše djevojke znaju već mnogo o svojim sljedećim protivnicama u Zlatnoj ligi.

“Bile smo sa njima u u grupi za Evropsko prvenstvo i sinoć smo baš gledale prvu utakmicu naše grupe između Francuske i Španije, tako da imamo dovoljno informacija. Vidjele smo i neke sitnice i neke stvari koje mogu da prevagnu na našu stranu”, tvrdi Ajla Paradžik.

Gošće N1 televizije iskoristeile su kraj gostovanja da pozovu publiku da u što većem broju posjeti dvoranu Mejdan, kako ove subote protiv Španije, tako i sljedeće protiv ekipe Francuske, te da će odbojkašice imati podršku kakvu zaslužuju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar