Olimpijski buketi za pobjednike nose duboku poruku

Ostali sportovi 30. jul. 202120:511 komentar
Podijeli:
Izvor: Pedro PARDO / AFP

Iako olimpijske medalje za sportaše i sportašice koji učestvuju na ovoj svjetskoj sportskoj smotri imaju poseban značaj, buketi koji se uz odličja dodjeljuju ove godine u Tokiju ipak nose jednu dublju poruku.

Suncokret i ostali cvjetovi koji krase bukete rasli su u tri japanske regije na sjeverozapadu zemlje, devastirane tokom katastrofe koja je 2011. godine uslijedila kao posljedica potresa, cunamija i raspada tri nuklearna reaktora.

Oko 18,000 ljuditada je poginulo u pokrajinama Iwate, Fukushima, and Miyagi, a oporavak traje i danas, piše AP.

Organizatori su očekivali kako će kroz Olimpijske igre promovirati ovo područje, ali pandemija je promijenila planove i Olimpijada prvobitno planirana za 2020. godinu morala je biti odgođena. Zapravo, neki stanovnici u ovim regijama su se žalili kako održavanje igara oduzima vrijeme i resurse koji su neophodi za oporavak tih dijelova Japana.

Tada se rodila i ideja o 5.000 buketa koji su specijalno pripremljeni za nositelje medalja na Olimpijskim igrama u Tokiju ali i Paraolimpijskim igrama koje počinju 24. augusta, s ciljem promocije tri nastradale regije.

Jedna neprofitna organizacija u Fukushimi počela se baviti uzgojem cvijeća u nadi da će podići raspoloženje u toj pokrajini. Cvjetovi poznati kao Solomonov pečat su uzgajani na opustošenim poljoprivrednim zemljištima koje je ostalo prazno kada je opala prodaja voća i povrća na tom području.

Priča iz Miyagija je možda i najdirljivija, jer su roditelji koji su izgubili djecu u katastrofi zasadili suncokrete iz “olimpijskih” buketa na brdu na kojem su njihova djeca potražila utočište od cunamija. Ovaj čin sjećanja također je ispričan u jednoj knjizi za djecu.

Regija Iwate, koja je poznata po proizvodnji encijana, cvijeta indigo plave boje kakvi su i olimpijski i paraolimpijski amblemi, za bukete je “donirala” upravo ove cvjetove.

Tokyo kao grad domaćin za buket je dao cvijet aspidistre.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar