Počinje nova sezona Dječije atletske lige

Novi dan 05. maj 202114:45
Podijeli:

Dječija atletska liga, peta sezona, počine u subotu u Sarajevu. Ovaj sportski projekat ima za cilj okupljanje djece, zabavu kroz prilagođena atletska takmičenja i testiranje njihovih sposobnosti pružajući im priliku da otkriju i iskažu svoje individualne potencijale. Tim povodom gosti Novog dana bili su Elmir Ćerimagić, predsjednik Atletskog kluba Novi Grad, te članovi kluba Benjamin Farkaš i Safija Ćerimagić.

Govoreći o ciljevima atletske lige, Ćerimagić je kazao da žele da usmjere djecu na pravi put njihovog baznog razvoja.

“Da nauče trčati, skakati i bacati. U današnjem periodu kada je tehnologija i lijeni način života vaoma zastupljen, to je veoma teško prouzrokovati kod djece. Primarni cilj je da popularizira atletiku i da djeci pomogne da se zaraze ovom lijepom i kvalitetnom aktivnošću, što je nekad prije bilo u sklopu svakodnevne igre. Danas se djeca sve manje igraju i sve manje znaju skakati, trčati i bacati, a to mi želimo sa ovim projektom da ispopulariziramo i da oni kroz neke modifkovane dječije atletske discipline, vide kako je to lijepo da se zabave, da se druže”, pojasnio je.

Navodi da je cilj lige privući što više djece, bilo da se bave atletikom, nekim drugim sportom ili možda se nikako ne bave sportom.

“Ne treba da se sekiraju da li oni to znaju. Oni to sve u sebi imaju urođeno i to svakodnevno rade, samo mi to onda izmjerimo i kažemo ko je bolji i taj dobije više bodova. Tako se rangira kroz četiri kola, te na finalu koje je 16.6. proglašenja uradimo i oni svi budu sretni i zadovoljni”, kazao je.

Dječija atletska liga za djecu od 5 do 12 godina

Organizator lige je Atletski klub Novi Grad, a takmičenja se održavaju na atletskoj stazi Centra Safet Zajko.

Kroz četiri kola i finale, djeca od 5 do 12 godina takmiče se u trkačkim i sprinterskim disciplinama, te skakačkim i bacačkim disciplinama. Liga je otvorenog tipa, i u istoj mogu učestvovati svi dječaci i djevojčice bez obzira iz kojeg grada ili države dolaze.

Pored takmičenja u disciplinama, učesnici će biti podvrgnuti testiranju njhovih morfoloških karakeristika i motoričkih sposobnosti u cilju detekcije kinezioloških potencijala ili eventualnih anomalija.

Svoje dijete možete prijaviti na Dječiju atletsku ligu na stranici AK Novi Grad.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar