Pred historijski meč Eurobasketa: Tradicija je na strani Francuske ali..

Košarka 06. sep 202209:59
Izvor: BHBasket.com

Košarkaška reprezentacija BiH danas će na Evropskom prvenstvu odigrati utakmicu protiv reprezentacije Francuske, a pobjeda nad ovom košarkaškom velesilom garantirala bi prolazak u narednu fazu takmičenja.

Pobjeda u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo ukazala je da naš tim može da se nosi sa najboljim ekipama na svijetu, prije polaska na EP u prepunoj Skenderiji prvi smo put od postojanja naše košarkaške reprezentacije osjetili kako je to pobijediti Francuze.

Duel zmajeva sa Galski pijetlovima počinju na Eurobasketu 1993. kada je naša reprezentacija ostvarila najbolji plasman u svojoj historiji. Tim koji je sa klupe predvodio legendarni Mirza Delibašić tada je u duelu za plasman na sedmo mjesto poražen od Francuza 83:75.  Iako smo u tom meču poraženi, bio je to najbolji plasman naše reprezentacije na takmičenju najboljih evropskih selekcija. Rezultat “ratne reprezentacije” za koju su igrali mladići koji su pobjegli iz opkoljenog Sarajeva uz internacionalce koji su im se naknadno pridružili nije nadmašio niko. Na dobrom su putu Nurkić, Musa i ostatak generacije koja se sa Francuzima sastaje danas.

Sa reprezentacijom Francuske od te historijske utakmice 1993. igrali smo još sedam puta. Izgubili smo šest.

Bilo je tu izuzetno teških poraza, 2018. godine Francuzi su nas u kvalifikacijama za SP u Tuzli pobijedili čak 50 razlike. Vrabac, Lazić, Gegić igrači su koji su i danas rosteru naše selekcije a tada su pred domaćom publikom doživjeli jedan od najtežih poraza naše košarkaške reprezentacije.

Francuzi su se od 1993. pa do danas uglavnom poigravali sa našom selekcijom 2003. pobijedili su nas 22 razlike, a i u narednim mečevima zadržali su taj prosjek.

Danas, kada Zmajevi igraju izuzetno važan meč, a Nurkić i ekipa prema pokazanom u utakmici u Skenderiji, pored one legendarne reprezentacije iz 1993. tim koji je sposoban igrati ravnopravno protiv bilo koje evropske reprezentacije. Pobjeda nad prvacima Evrope, Mađarima, pa i današnjim protivnicima pokazale su da Zmajevi nemaju limite.

Danas igraju za plasman u naredni krug, bodriće ih hiljade naših navijača, zalaganje i borba su neupitni, pa historijski i statistički podaci na terenu neće imati nikakvu ulogu.

Utakmica počinje u 14:30 – a prenosi je Sport Klub.

Gdje gledati utakmicu BiH – Francuska?

 

Komentari

Vaš komentar