Kako je Đoković po kancelarijama izgubio 4.000 bodova?

Tenis 21. maj. 202212:16
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Guglielmo Mangiapane

"Sačekajmo da izađe saopštenje, pa ćemo onda razgovarati. Trenutno nemam više šta da dodam“, odgovorio je Novak Đoković na pitanje novinara o predstojećem saopštenju ATP i WTA povodom odluke Wimbledona da zabrani učešće ruskim i bjeloruskim teniserkama i teniserima.

Odluka je stigla – bomastična, ali i najavljivana – neće biti dodjeljivani bodovi na Wimbledonu ove godine.

“Ponekad sam u raspoloženju da samo prođem brzo konferenciju za medije sa nekim brzim, standardnim pitanjima, ali ako ima neka vruća i interesantna tema, volim da porazgovaram o tome iako me u timu uvijek opominju da bi manje trebalo da govorim o osjetljivijim temama. To je nešto na šta su ljudi vjerovatno navikli, ja nemam dlake na jeziku, pogotovo kada je pravda u sportu u pitanju“, rekao nam je Novak na uvodnoj konferenciji.

Upravo takva, vruća tema čeka ga posle meča prvog kola Roland Garrosa sa Yosihitom Nishiokom, koje je na programu u ponedjeljak.

U međuvremenu, jasno je da su i igrači podjeljeni – neki su vršili pritisak da se donese odluka kakva je donesena, drugi su poput Benoita Pairea jasno rekli da su protiv, a Railey Opelka se ironično raduje “egzibiciji“ koja slijedi.

Izvor : REUTERS/Denis Balibouse

Teško mi je da formiram mišljenje i da imam čvrst stav o tome da li je trebalo oduzeti bodove za Wimbledon. Sigurniji sam po pitanju toga da ruske i bjeloruske teniserke i tenisere nije ni trebalo kažnjavati, ali i za to ima stručnijih da procjenjuju i ocjenjuju.

Ono u šta sam sto posto siguran jeste da je potpuno arbitrarna i nepravedna odluka da se skidaju bodovi sa Wimbledona i – nikom ništa.

“Dugo sam u tenisu, ali ovo nikad nije viđeno – kako možeš da izgubiš bodove bez prava da ih braniš“, rekao mi je jedan trener.

Doduše, viđeno je već početkom godine na Australian openu, a najveći teniski gubitnik ovakvog wimbldonskog raspleta ponovo će biti isti – Novak Đoković. Dakle, u prvih šest mjeseci ove sezone, Novak će izgubiti 4.000 bodova za zelenim stolom, a ne na terenu. Time i prvo mjesto. Mora se čovjek nasmijati ironiji da će se lavina koju je Wimbledon pokrenuo završiti time što će jedan Rus biti prvi teniser svijeta.

Dakle, nije problem odluka da se ne dodjeljuju bodovi – o tome možemo da raspravljamo – već je problem u tome da oni nestaju kao rukom odneseni. Tako ćemo imati paradoks da će se svi bodovi sa Wimbledona 2020. godine skinuti, a da će nekima u zbiru bodova na ATP listi biti uračunati i rezultati iz 2019. godine.

Izvor : Screenshot

Nažalost, ljudski rod posljednjih godina zahvataju samo vanredne i nesretne situacije – pandemija, sada rat koji je najdirektnije uticao na Wimbledon. Ako su tokom pandemije važila jedna pravila i omogućavala su igračima da zadrže bodove kada nisu mogli da ih brane, zašto je sada princip drugačiji?

Wimbledon ne odstupa, saopštenja su fino upakovana i pristojno sročena na obje strane, ali jaz je sve dublji, a vremena manje.

Da li će biti nekog kompromisa, ostaje da se vidi, a sada čekamo reakcije prije svega onih vodeći teniserki i tenisera. Oni ipak imaju moć da makar poguraju stvar u ovom ili onom smijeru.

Wimbldon je, izgleda, i u maju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar