Novak Đoković u 2022. već izgubio 10 miliona

Tenis 14. maj. 202219:11 > 19:49
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Alberto Lingria

Najbolji teniser planete nedavno se suočio sa još jednom neprijatnom informacijom.

Đoković je samo od turnira na kojima nije mogao da igra (Australian open, mastersi u Indian Wellsu i Miamiju) propustio priliku da zaradi čak 4,4, miliona dolara.

Nema sumnje da sportista koji je samo od nagradnog fonda turnira do decembra 2021. godine uzeo 155 miliona dolara, mora da strahuje za svoju budućnost, ali nije lijepo ni kada ostane bez sponzora.

Đoković ih je imao poprilično – Lacoste, Asics, Head, Hublot, Raiffeisen, Ultimat Kronos Group (UKG), Peugeot, Lemero, Net Jets, ali im se broj smanjio.

Ovih dana će sa svojih rukava na majicama obrisati natpis “UKG”, jer je ova kompanija odlučila da poslije potpisa iz 2019, sada ne nastavi saradnju.

Ukupno gledano, na osnovu podataka koji se mogu pronaći, Novak od UKG i Peugoeta gubi od pet do deset miliona, a od turnira na kojima nije mogao da igra već je izgubio još 4,4, što je ukupno bar 10 do 14 miliona dolara.

Izvor : REUTERS/Suhaib Salem

Da nešto sa UKG nije kako bi trebalo da bude bilo je jasno na turniru u Monte Carlu, kada je Novak prvi put poslije više od dvije godine izašao bez njihovog znaka na majici.

“Sponzorski dogovor je isticao 2022. godine, a zajednička odluka je bila da ne bude produžen” naveli su u zvaničnom saopštenju čelnici UKG.

Teško je reći “u dinar” koliko je Đoković izgubio, jer su ti ugovori i njihove klauzule uglavnom tajne, pa ih treba uzeti sa rezervom.

Lacoste za sada nije prekinuo sa Novakom, a samo taj ugovor je godišnje oko trećine od ukupne zarade za 2021, koju je Forbes procijenio Đokoviću na 30 miliona dolara za prošlu godinu.

Dakle, od Lacostea se slivalo oko 9,4 miliona dolara godišnje pre produženja iz 2021, ugovor sa Asicsom se procjenjuje na oko 4, onaj sa Headom koji je važio od 2018. do 2020. se procjenjivao na oko 7 miliona dolara.

Novak je od kompanije Seiko dobijao oko 5 miliona dolara, a vjeruje se da je slična suma i ona koju sada dobija od Hublota. Proizvođač satova ostaje uz njega, isto je i sa Headom, ali i Raiffeisenom, dok se ostali do sada uglavnom nisu decidno oglašavali.

Srpski igrač ima obavezu da do 2025. nosi “krokodila”, po novom ugovoru sklopljenom lani, ali ako Lacoste “presječe” sada, Đoković bi ostao bez bar tridesetak miliona dolara.

Stav da ne želi da se vakciniše protiv koronavirusa ga je koštao i na terenu i van njega uz deportaciju iz Australije.

Početkom januara je otišao u Melbourne da bi branio titulu na Australian openu i tamo je završio u pritvoru. Umjesto da se bori za titulu osvojenu prošle godine, deportovan je odlukom ministra za imigracije Alexa Hawksa,, a onda i potvrdom suda u Cannberi.

Izvor : Novak Đoković (William WEST / AFP)

Nije sigurno da bi Đoković tu osvojio dva miliona dolara koja sljeduju pobedniku, ali je svakako bio u pol poziciji da to učini.

Isto se odnosi i na turnire u Miamiju i Indian Wellsu, gdje ga takođe nije bilo iz istog razloga. U Indian Wellsu je pobjednik dobijao 1,2 miliona dolara, isto toliko i u Miamiju.

Obrušila se na Đokovića svjetska javnost, dok je koronavirus još bio u njenom punom fokusu i postavljalo se pitanje ko će od sponzora ostati uz njega.

Jer, vama kao kompaniji ne znači nikakvu reklamu ako majica, patike ili reket onog koga plaćate skupljaju prašinu u torbi i nekoj svlačionici, sobi ili teretani, umjesto na terenu.

A Novak terena nije mnogo video. Štaviše, nije ga osjetio uopšte sve do Dubaija, gdje se osjetio manjak takmičarskog ritma. Monte Carlo je sad već zaboravljena epizoda, Serbia Open je bio ohrabrenje, baš kao i Madrid, ali…

Čudno zvuči da najbolji na svijetu za pet meseci nije osvojio nijednu titulu, to je ceh koji plaća od onog trenutka kad je jasno izašao i rekao – odričem se titula, ako zbog njih moram da se vakcinišem.

Peugeot je isprva stao uz njega, a onda je mjesec kasnije Stellantis grupa rekla “kraj”, a sada je to uradio i UKG. Pitanje je veliko hoće li Lacoste ostati uz njega i nadalje, ali je olakšavajuća okolnost što će Novak u nastavku sezone bar moći da se takmiči na najvećim turnirima poput Roland Garrosa i Wimbledona, što je sve bilo dovodeno u pitanje prije samo tri, četiri meseca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar