Prije 33 godine: Intervju Jelovca sa Monikom Szeles u avionu Energoinvesta

Tenis 27. dec 202117:19 > 17:32
Podijeli:
Izvor: Momir Jelovac i Monika Szeles 1988. godina avion Energoinvesta

Dugogodišnji sportski novinar Momir Jelovac krajem 80'ih godina uradio je intervju sa teniserkom Monikom Szeles u privatnom avionu Energoinvesta, koji je tada bio sponzor jugoslovenske teniserke.

“To je nevjerovatna priča i splet okolnosti. Ja sam Moniku Szeles prvi put vidio na Hvaru na trajektu. Mislim da je imala devet ili deset godina. Bila je sa ocem Karolyem Szelesom. Ona je tada u pristaništu trajektne luke u po bijela dana po “zvizdanu” udarala lopticu o zid. Pitao sam se tada, da li je moguće da postoji otac, koji će dijete natjerati dijete na takve stvari” navodi Jelovac.

Izvor : FOTO: Momir Jelovac/ Mirko Kovačević, Zoran Popovski, Sead Hadžiahić i Momir Jelovac – redakcija TV Sarajeva (Banja Luka 1982. godina EP u košarci)

 

Monika Szeles je u oktobru 1988. godine putovala avionom Energoinvesta iz Montpelliera u Sarajevo, igrala je revijalni meč sa Mary Joe Fernandez u dobrotvorne svrhe. Momir Jelovac imao je kaže čast biti u tom avionu i raditi intverju sa nadolazećom teniskom zvijezdom.

“Njih dvije su jako dobre prijateljice. Inače, Mary Joe Fernandez je sada žena od agenta Roger Federera. Intervju koji sam radio sa Federerom je išao preko te strane i Monike Szeles. Razgovarali smo tokom cijelog leta, iako je bio turbulentan, mali avion i bilo je nevrijeme. Sa malo snijega čini mi se. Monika nijednog trenutka nije iskočila iz kolosjeka objašnjavajući svoju karijeru. Iako njen srpski jezik nije bio tako suptilan da kažem, kako bi mogla sve detalje ispričati. To je bio jedan od najuzbudljivijih trenutaka u mojoj novinarskoj karijeri. Bili su naravno i intverjui sa Rogerom Federerom i Marcelom Hirscherom. Ali Seleš je ostala u fantastičnom sjećanju. Jer taj Energoinvest je bio prvi pravi sponzor Monike Szeles. Tada je potpisala ugovor i krenula u svijet” prisjeća se dugogodišnji sportski novinar.

Szeles je u periodu od 1991. do 1996. godine osvojila je devet Grand Slamova. Četiri Australian Opena, tri Roland Garossa, dva US Opena, a 1992. izgubila je finale Wimbledona od Steffi Graf i nije uspjela kompletirati kalendarski Slam.

Na turniru u njemačkom Hamburgu 30. aprila 1993. u susretu sa Bugarkom Magdalenom Maleevom, pri vodstvu Szeles od 6:4, 4:3, na teren je istrčao 38-godišnji Nijemac Günther Parche i zabio Moniki nož u leđa. Brzo je prebačena u bolnicu. Ozljeda je zacijelila nakon nekoliko sedmica, ali to je ostavilo psihološke posljedice.

Od 1995. nastupala je pod zastavom SAD-a i 1996. osvojila je FED Cup, a 2000. bila je bronzana na Olimpijskim igrama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar