Wimbledon definitivno bez bodovanja! Đoković najviše gubi

Tenis 20. maj. 202222:32
Podijeli:
Izvor: Neil Hall/Pool via Reuters

Učesnici Wimbledona u muškoj konkurenciji neće dobiti bodove nakon odluke čelnika takmičenja da se ruskim i bjeloruskim igračima zabrani učešće na turniru, saopštilo je u petak Udruženje teniskih profesionalaca (ATP).

Teniserima iz tih zemalja All England Cluba (AELTC) je ranije zabranio da se takmiče na svim turnirima na travi u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Međutim, ATP je odlučio da turniri van Wimbledona , kao što je Queens, zadrže svoje bodove na ljestvici.

Suspenziji ruskih i bjeloruskih sportista pored ATP usprotivila se i Ženska teniska asocijacija (WTA), koja još nije donijela konačan stav po pitanju bodovanja, kao i mnogi bivši i sadašnji asovi.

“Mogućnost igrača bilo koje nacionalnosti da učestvuje na turnirima na temelju zasluga i bez diskriminacije je temeljna za našu turneju. Odluka Wimbledona da ovog ljeta zabrani ruskim i bjeloruskim igračima takmičenje u Velikoj Britaniji potkopava to načelo i integritet rejting sistema ATP. Takođe je protiv naše konvencije o rejtingu. U sadašnjim okolnostima, sa velikim žaljenjem ne vidimo drugu opciju osim uklanjanja ATP bodova sa Wimbledona za 2022. godinu,“ navodi se u saopštenju i dodaje:

„Unilateralne odluke ove prirode od strane Wimbledona, ako se ne reše, predstavljaju štetan presedan za ostatak tura. Diskriminacija prema pojedinačnim turnirima jednostavno nije održiva na turneji koja djeluje u više od 30 zemalja. I dalje se nadamo da će naredni razgovori sa Wimbledononom dovesti do prihvatljivog ishoda za sve zainteresovane.“

Novak najviše trpi

Uklanjanje Wimbledona sa ATP rang liste će u velikoj mjeri naštetiti naporima Novaka Đokovića da zadrži broj 1 na rang listi.

Srpski teniser i branilac titule u Londonu će izgubiti 2.000 poena, dok drugoplasirani Daniil Medvedev i trećeplasirani Aleksander Zverev mogu da izgube samo 180 poena iz četvrtog kola.

Britanski teniser Den Evans rekao je za BBC da se ne slaže sa oduzimanjem bodova za rangiranje.

„Ako se držimo samo tenisa, a ne politike, trebalo bi da budu bodovi na Wimbledona,“ istakao je Evans.

ATP turniri za muškarce uključuju Queens i Eastbourne, a u ETA kalendaru su Nottingham, Birmingham i Eastbourne.

Čelnici Wimbledona konsultirali su se sa vladom Ujedinjenog Kraljevstva prije nego što su objavili odluku o zabrani za ruske i bjeloruske predstavnike, navodeći da bi bilo „neprihvatljivo da ruski režim izvlači bilo kakvu korist od umiješanosti ruskih ili bjeloruskih igrača“ na Grand slam turniru u Londonu.

Prošle godine titulu na najprestižnijem turniru na svijetu osvojio je Novak Đoković.

Wimbledon će biti održan od 27. juna do 10. jula.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar