10 najopasnijih mjesta za napade ajkula

Svijet 04. jul 202212:19
Podijeli:
Izvor: Pixabay/Ilustracija

Stravičan napad ajkule na šezdesetosmogodišnju ženu u okolini popularnog ljetovališta Hurgade uznemirio je javnost. Ajkula joj je odgrizla ruku i nogu, nakon čega je žena i preminula. Brojni turisti, kako pišu strani mediji, samo su posmatrali i niko nije priskočio u pomoć.

Ovo nije prvi sluča napada ajkule u vodama Crvenog mora u Egiptu. U oktobru 2020. godine 12-ogodišnji ukrajinski dječak na odmoru u Egiptu i njegov turistički vodič izgubili su udove nakon napada okeanske bijeloperke ajkule.

Zašto nas napadi ajkula tako strašno plaše jeste to što u jednom trenutku gledate svoja plivate, zabavljate se, a sljedećeg minuta možete izgubili nogu.

Dakle, prije nego što napunite automobil za putovanje na plažu, pogledajte ovu listu mjesta koja su visoko rangirana po napadima ajkula. To ne znači da ne treba da idete, jer stručnjaci kažu da se napadi ajkula ipak nije dešavaju tako često. Prema podacima Prirodnjačkog muzeja Floride (ISAF) u 2021. godini širom svijeta bilo je 137 napada ajkula, od čega je 11 sa smrtnim ishodom.

Postoje mišljenja da treba više brinuti o plimi, meduzama i saobraćajnim nesrećama nego o neočekivanom susretu sa jednom od ovih strašnih riba. Ali, svakako je vrijedno pregledati savjete kako biste izbjegli napad ajkula prije kupanja na bilo kojoj od ovih 10 lokacija, koje navodi animals.howstuffworks.com

10. Papua Nova Gvineja

Smještena u Tihom okeanu, Papua Nova Gvineja je zabilježila 48 napada ajkula od 1848. godine. To je više od Novog Zelanda, koji je doživjeo 39 napada od 1852. godine. Međutim, Novi Zeland ima 15.134 kilometra obale, dok Papua Nova Gvineja ima samo 5.152 kilometra obale.

Vode Papue Nove Gvineje sadrže široku lepezu morskih okruženja, tako da ronioci iz celog sveta dolaze na ostrvo da vide ogromnu raznolikost vodenog života, a zaroni sa ajkulama su jedna od popularnih opcija. Nije jasno da li napadi ajkula u Papui Novoj Gvineji potiču od ronilaca i drugih turista ili su napadi posljedica lokalne navike pecanja ajkula.

Tradicionalniji načini ribolova i dalje postoje ovde i odražavaju činjenicu da su ajkule oduvijek bile dio života domorodaca. Neki stanovnici Papue Nove Gvineje, posebno u provinciji Nova Irska, još uvijek praktikuju drevnu umjetnost koja se zove pozivanje ajkula.

Oni koji pozivaju ajkule tvrde da komuniciraju sa duhovima ajkula, privlačeći ih kroz ritualne pjesme i molitve. Kada ajkula dođe do čamca, pozivalac stavlja omču na nju, zabija je i nosi kući kako bi seljani jeli.

9. Južna Karolina

Prema podacima Prirodnjačkog muzeja Floride od 1837. u Južnoj Karolini se dogodilo 107 napada ajkula. Iako se dešavaju duž obale, 37 napada se dogodilo u okrugu Čarlston, gdje se nalazi nekoliko gradova na plaži, a 36 u okrugu Hori, gdje se nalazi popularna Mirtl Bič.

Oko 12 vrsta ajkula otkriveno je u vodama Južne Karoline, prema navodima Odjeljenja za prirodne resurse Južne Karoline. Vrste su uglavnom blage, uključujući ajkule pješčane sprudove i ajkule, ali su primjećene i agresivnije vrste, uključujući tigrastu i ajkulu bika. Priobalni estuari Južne Karoline pružaju dobra tla za rađanje i ishranu za ove ajkule.

8. Brazil

Većina napada ajkula u Južnoj Americi dešava se u vodama kod Brazila, gdje je od 1931. bilo 107 ujeda ajkula. Šta sve ove ajkule dovodi u Brazil? Grad na plaži po imenu Resife, koji je imao nesreću da privuče ajkule na svoju obalu. Problemi su počeli 1980-ih, kada je Porto Suape izgrađen južno od Resifea.

Konstrukcija je zatvorila dva slatkovodna ušća, koja su služila kao voda za rađanje mnogih ajkula bikova. Kada su estuari bili zatvoreni, ajkule su otišle do sljedećeg estuarija, koji se slučajno ispusti pravo u vode Resifea. Obližnji kanal koji koriste surferi postao je novo hranilište ovih ajkula. Ajkule je možda još bliže obali Resifea otjerala klanica, koja je odlagala krv u obližnje pritoke.

Od ovih događaja, obala Resifea od 12,5 milja (20 kilometara) postala je izuzetno opasno mjesto, sa većim udjelom napada koji su doveli do smrti. Svaki treći napad ajkula koji se dogodi u Recifeu je fatalan.

7. Kalifornija

U decembru 2021. godine, 42-godišnji muškarca koji je surfovao u zalivu Moro ubila je velika bijela ajkula. Bio je to jedan od 29 ujeda ajkula prijavljenih duž obale Kalifornije od 2012. godine i treći smrtonosni napad u tom vremenskom periodu.

Kalifornija je imala tri ujeda ajkula 2021. godine, uključujući jedan smrtonosni napad a od 1926. ukupno 130. Napadi ajkula izvjesniji su duž sjeverne obale Kalifornije, u zloglasnom Crvenom trouglu.

Oko 145 kilometara obale sjeverne Kalifornije između Point Rejesa i zaliva Monterej čini jednu stranu Crvenog trougla; od te dvije tačke, linije se protežu da se sastaju neposredno pored Faralonskih ostrva, zapadno od San Franciska. Ove vode su dom mnogim fokama, koje zauzvrat privlače mnogo velikih bijelih ajkula.

6. Brevard, Florida

Država Florida od 1882. do 2021. godine zabilježila je 895 apada ajkula. Brevard je registrovao 155 napada.

Jedan od razloga zbog kojih Florida ima mnogo napada ajkula je taj što ima mnogo turista željnih da uđu u vodu, a okrug Brevard je na sat vremena vožnje za one koji su već u tom području da vide Mikija u Dizni svet u Orlandu.

Brevard je opasan i iz nekoliko drugih razloga. Forbes je 2008. godine proglasio plaže okruga Brevard najopasnijim mjestima za utapanje. Između 1995. i 2017. godine, 27 ljudi se utopilo u strujama u Brevardu, što je stopa koja je veća od bilo kog drugog okruga u Sjedinjenim Državama osim Volusije na Floridi. Dijelovi ove obale Brevard takođe spadaju u „Alleju munja“ na Floridi, oblast koja ima najviše munja u Sjedinjenim Državama.

5. Havaji

Oko 40 vrsta ajkula Havaje nazivaju domom. Jedna od ovih vrsta je opasna tigrasta ajkula, odgovorna za najviše napada na ljude poslije velike bijele.

Havaji imaju mješovite rezultate kada je u pitanju suočavanje sa ajkulama. S jedne strane, fatalni napad 1959. doveo je do višedecenijskog programa iskorjenjivanja ajkula koji je sponzorisala vlada. S druge strane, neki Indijanci Havaja nazivaju tigrastu ajkulu aumakua, ili duh čuvar.

4. Kvislend, Australija

Sara Kejt Doki je 2006. plivala u blizini Brizbejna u vodi ne višoj od njenog struka kada su je napale tri ajkule bika, koje su joj otkinule obje ruke dok su je grizle za stomak i noge. Njeni prijatelji su prvo ignorisali njen vrisak, misleći da je to šala. Sve dok nisu vidjeli krv u vodi. Dokijeva smrt je samo jedan od 199 napada Kvinslenda od 1.700.

Australija je dom za 166 vrsta ajkula. Na jednu od njih možete naići bilo gdje na obali, ali istočna obala ove zemlje je posebno sklona napadima jer je gusto naseljena. Istočnu obalu Australije čine dvije velike države: Kvinslend i Novi Južni Vels.

Ove dvije države se međusobno takmiče za najopasniju obalu u Australiji. Između 1917. i 2017., na primjer, Kvinslend je imao 52 smrtna slučaja od napada ajkula od 134 smrtna slučaja u Australiji. Na sreću, 2021. u Kvinslendu nije bilo napada ili smrtnih slučajeva.

3. Novi Južni Vels, Australija

Novi Južni Vels imao je 267 napada od 1.700. godine. To uključuje pet napada i jedan smrtni slučaj u 2021. godini.

Neki nedavni napadi pomogli su ovom sunčanom lokalitetu da se rangira tako visoko na našoj listi. Surfer je 2015. umro nakon što su mu obje noge odgrizle u napadu ajkule. Bio je to treći fatalni napad u Novom Južnom Velsu u posljednjih 12 mjeseci.

Ipak, broj stanovnika Novog Južnog Velsa je vjerovatno bio nizak zahvaljujući zaštitnim merama preduzetim na plažama u blizini Sidneja. Godine 1937. u vodama su postavljene mreže i mreža, a program je proširen početkom 1960-ih nakon niza fatalnih napada

Od 2017. godine, 51 plaža je bila zaštićena ovim mrežama ili bubnjevima, udicama za mamce koje su imale za cilj da privuku ajkule. Oni su se pokazali kontroverznim jer su ulovili 98 uglavnom bezopasnih ajkula tokom godine, ali i 279 drugih morskih životinja, uključujući 166 raža i 10 kornjača. Iz ovih razloga, ekolozi favorizuju izgradnju ograđenih prostora za plivače u kavezima.

2. Južna Afrika

Od 1959. godine bilo je 259 napada ajkula, ali i ne spriječava ljude da i dalje hrle u vode Južne Arfrike da rone sa ajkulama.

Južna Afrika je bila jedna od prvih zemalja koja je zvanično zaštitila velike bijele ajkule, tako da je njihova populacija porasla

1. Okrug Volusija, Florida

Od 1882. godine imao je 337 napada ajkula. To nije samo najveći broj napada ajkula zabilježen na Floridi, već je to više nego u Južnoj Africi, čiji su se napadi dogodili na 2.798 milja (4.503 kilometra) obale, za razliku od jednog okruga.

Ako ste plivali u Nju Smirni, verovatno ste bili na udaljenosti od 3 metra od ajkule, navode poznavaoci prilika. Ove razlike donijle su Nju Smirna Biču nadimak „Svjetska prijestolnica napada ajkula“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar