Španija će tražiti podjelu suvereniteta nad Gibraltarom

Svijet 24. jun 201611:04 > 11:09
Izvor: Snapshot / Reuters

Španija će zatražiti podjelu suvereniteta nad Gibraltarom nakon što je na jučerašnjem referendumu u Britaniji pobijedila opcija za izlazak te zemlje iz EU, rekao je danas vršilac dužnosti španskog ministra spoljnih poslova Jose Manuel Garcia-Margallo.

“To je sada potpuna promjena izgleda koja otvara nove mogućnosti za Gibraltar kakve nisu bile prisutne već duže vrijeme. Nadam se da je formula podjele suvereniteta, španska zastava na Stijeni, mnogo bliža nego ranije”, naglasio je Garcia-Margallo.

Malo ostrvo kod južne obale Španije, koje je teritorija Britanije od 1713. godine i među lokalnim stanovništvom poznato kao “Stijena”, predstavlja veliku prepreku u englesko-španskim odnosima.

Vlada Gibraltara odbila je da komentariše rezultate referenduma u Britaniji i ukazala na prethodna saopštenja u kojima se navodi da je formula podjele suvereniteta odbijena sa 99 posto glasova na prethodno održanom plebiscitu.

On je naglasio da će Španija vršiti pritisak da Gibraltar ostane izvan pregovora EU i Britanije nakon pobjede Brexita.

“Cilj su bilateralni razgovori i zahtjev za podjelu suvereniteta, a na kraju kontrola Španije nad Gibraltarom”, dodao je Garcia-Margallo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.