Reaktiviran program: Rusi lansirali "ubicu satelita"?

Svijet 25. nov 201412:19 > 12:19
Podijeli:
Izvor: EPA

Zapadni vojni izvori tvrde da je Rusija vratila u svemir "ubicu satelita", odnosno da je obnovila program od koga je odustala nakon završetka "Hladnog rata".

Rusija je u maju u orbitu lansirala misteriozan objekat čija svrha još nije poznata, a zapadni stručnjaci za sigurnost u svemiru pribojavaju se mogućnosti da je Moskva reaktivirala program poznat kao “Istrebitel sputnikov”.

Prema informacijama “Financial Timesa”, zapadne svemirske agencije već dugo prate misteriozni objekt koji je lansirala ruska vojska.

Objekat “2014-28E”, kako se službeno naziva, lansiran je zvanično kao “dodatak komunikacijskim satelitima `Rodnik`”.

Njegova svrha nije poznata Zapadu i moguće je da se radi o civilnom projektu usisavanja svemirskog smeća ili punjenja postojećih satelita.

Ali, spekulacije je pobudila činjenica da Rusija nije objelodanila njegovo lansiranje, kao i neobično kretanje objekta.

Rusija je nakon pada “željezne zavjese” službeno napustila program antisatelitskog oružja “Istrebitel sputnikov”.

Ali, vojni vrh je i tada poručio kako je spreman da ga ponovo pokrene u slučaju da odnosi sa SAD “zahlade”.

Oleg Ostapenko, komandant ruskih svemirskih snaga, rekao je još 2010. godine da Rusija razvija satelite za “inspekciju i napad”.

“Bilo bi čudno da svemir ostane jedino područje na koje vojska nije pružila svoje prste”, kaže američki stručnjak za sigurnost u svemiru Patricia Lewis.

Cyber napadi na satelite već su stvarnost, ističe ona, podsjećajući na nedavni napad hakera povezanih sa kineskom vladom na američki satelit koji prati vremenske prilike.