Snajperisti u Dallasu ubili pet policajaca

Svijet 08. jul 201607:18 > 10:27
Izvor: AP Photo/LM Otero

Petorica policajaca su ubijena, a sedmorica ranjena hicima iz snajpera u petak u Dallasu.

Pucnjava se dogodila tokom protesta protiv policijske brutalnosti prema afroameričkoj zajednici, nakon što su u razmaku od dva dana policajci ubili dvojicu Afroamerikanaca u američkim saveznim državama Minnesoti i Louisiani.

Čelnik policije u Dallasu David Brown rekao je da su dva snajpera na povišenom položaju pogodila jedanaest policajaca, pri čemu su trojica ubijena. Policija je nešto kasnije objavila da je i četvrti policajac podlegao ozljedama, a ubrzo nakon umro je i peti policajac.

10:15 Pojavile su se informacije da je ubijen četvrti osumnjičeni za napad. Informacija nije službeno potvrđena, javlja The Guardian.

9:25 Jedan od prosvjednika opisao je kako je sve počelo. “Pokušavao sam dobiti dobru snimku prosvjeda. Tada sam čuo pucnjeve i metke kako pogađaju zgrade i automobile”, objasnio je svjedok Michael Bautista i objasnio kako se na početku čulo puno pucnjeva.” “Policajci su mi kazali da se bacim na tlo. Sretan sam što sam živ”, izjavio je Bautista za USA Today. 

9:15 Ovo je Brent Thompson, jedan od petorice ubijenih policajaca, objavili su lokalni mediji.

8:55 Umro je i peti policajac ranjen u pucnjavi, objavila je policija.

8:45 The Guardian je objavio kako se iz zgrade u kojoj je zabarikadiran napadač čuju eksplozije. Pretpostavlja se da to policija koristi posebne ‘granate’ kako bi osvijetlili područje. Ta informacija, dodaje list, nije službeno potvrđena.

Na pitanje novinara koliko je napadača bilo, Brown je odgovorio da policija vjeruje kako je četvero ljudi, “snajpera” pucalo po policijskim službenicima.

Mediji su javili da se jedna osoba osumnjičena za napad predala policiji.

Pucnjava u Dallasu dogodila se tokom uglavnom mirnog protesta protiv policijske brutalnosti prema afroameričkoj zajednici, nakon što su u razmaku od dva dana policajci ubili dvojicu Afroamerikanaca u američkim saveznim državama Minnesoti i Louisiani.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u četvrtak kako ta policijska ubistva pokazuju da se Amerika nužno mora suočiti s “pojavama rasnih predrasuda” u policijskim redovima.

Tu nije riječ o izoliranim incidentima. Oni ukazuju na šire probleme unutar našeg pravosudnog sistema“, ocijenio je Obama.

Ubistvo Philanda Castilea nakon što ga je zaustavila policija u srijedu u Falcon Heightsu u Minnesoti, te ubojstvo Altona Sterlinga dva dana ranije ispred trgovine mješovitom robom u Baton Rougeu u Louisiani, posljednji su u nizu incidenata s policijom i vatrenim oružjem koji su doveli do protesta i poziva za promjenu načina ophođenja policijskih službenika s afroameričkom zajednicom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.