Južnokorejski vojnici smanjuju stres baletom

Svijet 14. jul 201612:32 > 12:46
Izvor: Reuters

Jednom sedmično skupina južnokorejskih vojnika stacioniranih uz Demilitariziranu zonu (DMZ) vojničke čizme mijenja za baletne papučice, kako bi uz ples i klasičnu muziku smanjili stres vojne službe uz najutvrđeniju granicu na svijetu koja komunističku Sjevernu Koreju dijeli od svog južnog komšije.

“Ovdje je dosta napeto jer živimo u jedinici na prvoj liniji fronte i zbog toga se ponekad osjećamo nesigurno”, kazao je 23-ogodišnji Kim Joo-hyeok koji odrađuje dvogodišnji vojni rok, obavezan za sve muškarce.

“No, balet mi pomaže da ostanem miran i sabran i da izgradim prijateljstvo s ostalim ročnicima”, dodao je Kim koji namjerava nastaviti s baletom i nakon završetka vojnog roka.

Lee Hyang-jo, balerina Korejskog nacionalnog baleta zadužena je za poduku petnaest vojnika iz 25. vojne divizije. Program je pokrenut prošle godine, a pod njezinom palicom vojnici se dobro oznoje dok pokušavaju napraviti špagu, ‘demi plie’, ‘grand plie’ i ostale baletne pokrete.

Dosad su na vojničku pozornicu postavili “Labuđe jezero” Petra Iljiča Čajkovskog.

Pukovnik Heo Tae-sun pojašnjava da balet zahtijeva veliku fizičku snagu te je dobar za jačanje mišića, povećane fleksibilnosti i pravilno držanje.

I dok neki vojnici igraju nogomet, dodaje pukovnik, ostali se rekreiraju baletom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.