Josip Perković i Zdravko Mustač osuđeni na doživotni zatvor

Svijet 03. avg 201609:34 > 09:38
Izvor: Reuters

Josip Perković i Zdravko Mustač, nedašanji visoki dužnosnici Uprave državne bezbjednosti (UDBA), danas su na sudu u Minhenu osuđeni na doživotni zatvor zbog sudjelovanja u ubistvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Nakon izručenja Josipa Perkovića u Njemačku u januaru 2013. i suđenja koje je započelo pred Visokim zemaljskim sudom u oktobru 2014, Perkoviću je danas dodijeljena doživotna zatvorska kazna.

Zajedno sa Perkovićem suđenje se vodilo i Zdravku Mustaču, također visokopozicioniranom službeniku UDBA-e kojega je izručila Hrvatska.

Riječ je o presudi na koju se odbrana Perkovića i Mustača ima pravo žaliti.

Josip Perković bio je niz godina šef UDBA-inog odjela za terorizam, a u vrijeme granatiranja Banskih dvora bio je pomoćnik ministra obrane Gojka Šuška.

Perković je izručen Njemačkoj nakon niza pokušaja Hrvatske Vlade da to spriječi, a prilikom ulaska Hrvatske u EU došlo je i do izmjene zakona o izručenju hrvatskih građana u EU koji je tada nazvan “lex Perković”.

Ubistvo je izvršeno u julu 1983. u garaži nedaleko od Minhena, a Stjepan Đureković je prije emigriranja u Njemačku bio visoki dužnosnik INA-e.

Krunoslav Prates, vlasnik garaže u kojoj je ubijen Đureković, osuđen je u Njemačkoj već na doživotni zatvor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.