Ruski olimpijci dobili luksuzni BMW od Medvedeva

Svijet 27. avg 201609:39 > 16:07
Izvor: Reuters/Maxim Shemetov

Pokloni ruskim olimpijcima, osvajačima medalja na nedavno završenim Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, poput luksuznih automobila, stanova, pa čak i trkačkih konja, izazvali su kontroverze.

Ruski predsjednik Vladimir Putin uveo je običaj da se ruskim olimpijskim herojima dodjeljuju velike sume novca, a ponekad i neki neželjeni pokloni.

Manje od 24 sata pošto su desetine osvajača olimpijskih medalja dobile automobile BMW od premijera Dmitrija Medvedeva, na internetu se pojavio oglas za prodaju jednog od njih, s fotografijama na kojima se na automobilu vide naljepnice kojima se slavi medalja iz Rija. Ne zna se ko je dao oglas za prodaju BMW X6 za 4,67 miliona rubalja (72.000 dolara), ali brzo je povučen sa interneta.

Agencija AP je od ruske agencije R-sport dobila informaciju da je prodavač jedan ruski olimpijac koji smatra da je automobil glomazan za njega.

Umjetnički klizač Maksim Trankov, koji je dobio Mercedes-Benz SUV za zlatnu medalju 2014. godine, izjavio je da samo nekolicina olimpijaca može sebi da priušti da čak samo i koristi takav automobil.

“Niko nije razmišljao da takvi automobili nisu oslobođeni od poreza na luksuznu robu, da ni njihovo korištenje nije jeftino, da naša primanja to ne mogu da pokriju. I ja bih prodao svoj zbog toga. Da li svi misle da su svi sportisti plaćeni kao fudbaleri, hokejaši ili teniseri?”, pitao je Trankov na Twitteru.

Reuters/Maxim Shemetov

Gimanstičarka Seda Tuthalijan je rekla da svoj automobil ne može da vozi pošto ima 17 godina, te još nema vozačku dozvolu.

Čitaoci sajtova većinom podržavaju pravo sportista da prodaju skupe olimpijske poklone, a mnogi drugi kritikuju što Kremlj demonstrira rasipništvo, dok su penzioni sistem i zdravstvo u besparici. Za sada se ne zna koliko je ruska vlada platila poklone olimpijcima.

TV “Rosija 24” je objavila da je flotu automobila BMW obezbijedio Olimpijski fond za podršku, koji finansira grupa najvećih ruskih bogataša, ali da su uz to date i novčane nagrade od po nekoliko desetina hiljada dolara, dijelom iz federalnog budžeta.

Regionalne vlade su takođe ponudile svoje poklone, a neke su to javno istakle kao znak svoje velikodušnosti, uprkos finansijskoj krizi u kojoj se i same nalaze.

Kavkaski region Sjeverne Osetije je prošlog mjeseca obećao po stan svakom osvajaču olimpijske medalje sa svoje teritorije, a šef regiona Dagestana je šest miliona rubalja (93.000 dolara) u gotovini i trkačkog konja dao olimpijskom šampionu u hrvanju Abdulrašidu Sadulajevu koga moskvski radio kritikuje zbog nasilničke vožnje blistavim automobilom BMW.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.