U Indiji su vozačka i saobraćajna od danas na mobitelu

Svijet 07. sep 201619:03 > 19:06
Izvor: N1

Ako ste vozač u Indiji, uskoro se nećete morati preznojavati ako zaboravite vozačku i saobraćajnu dozvolu kod kuće.

Naime, vlada ove azijske zemlje najavila je aktivaciju DigiLocker servisa, putem kojeg ćete svoje lične dokumente moći uploadovati na ovu platformu, koji će se kasnije čuvati na cloud servisima.

Ove digitalne kopije vaših dozvola saobraćajni policajci će pregledati kada zaustave vozača, što znači da će građani ove zemlje biti oslobođeni viša papira koje nose sa sobom u džepovima gdje god da krenu.

Potrebno je samo downloadovati DigiLocker aplikaciju, povezati je sa brojem telefona korisnika i uploadovati dokumente. Zvaničnici će simultano provjeravati uploadovane dokumente u Ministarstvu saobraćaja i komunikacija.

Kako piše Mashable, ova funkcija startala je već od danas, 7. septembra 2016.

Isti izvor navodi da je ova funkcija testno bila primjenjivana prošle godine, a DigiLocker je vladi Indije obezbijedio 1 gigabajt prostora. Građani će morati imati i biometrijski Adhar kartu (Unikatna lična karta) kako bi pristupili ovom poprilično revolucionarnom načinu kontrole.

Budući da je Indija zemlja sa više od milijardu stanovnika, ovaj potez vlade ocjenjuje se kao šetdljiv, jer od danas više neće morati trošiti enormne sume za printanje ličnih dokumenata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.