U Siriji na snagu stupilo primirje

Svijet 12. sep 201621:40 > 21:42
Izvor: REUTERS/Bassam Khabieh

U Siriji je danas, prvog dana Kurban bajrama, stupilo primirje dogovoreno na sastanku šefova diplomatija SAD-a i Rusije, Johna Kerryja i Sergeja Lavrova.

Primirje, koje predstavlja drugi pokušaj Moskve i Washingtona ove godine da okončaju petogodišnji građanski rat, stupilo je na snagu.

Ni sirijska vlada a ni pobunjeničke grupe koje se bore protiv predsjednika Bashara al-Asada nisu javno objavili da podržavaju primirje, ali izvori na obje strane nagovjestili su da hoće.

Komanda sirijske vojske saopćila je da će primirje biti poštovano na cijeloj teritoriji Sirije sedam dana, prenijela država televizija.

Rusija je takođe objavila da primirje treba da obuhvati cijelu zemlju, ali da će Moskva i dalje gađati “terorističke mete”, prenosi agencija AFP.

Svjetski zvaničnici pozdravili su ranije dogovor koji je postignut poslije maratonskih razgovora dvojice ministara, ocjenivši da se radi o najboljoj prilici da se okonča petogodišnji građanski rat u Siriji, koji je, kako se procjenjuje, odnio gotovo 300.000 života, i utre put postizanju dugoročnog političkog rješenja.

U iščekivanju da primirje počne sa zalaskom sunca, borbe su tokom vikenda nastavljene, a kako su saopćile sirijski opozicioni aktivisti u zračnim udarima na dijelove grada Alepa i okolna sela koja drže pobunjenici poginulo je najmanje 45 osoba, dok su u Ildibu ubijene 62.

Sirijske pobunjeničke grupe uputile su pismo SAD-u u kom navode da žele da sarađuju u uspostavljanju mira ali da su zabrinuti zbog detalja sporazuma koji se odnose na njih, saopćili su zvaničnici dviju pobunjeničkih grupa.

Ukoliko primirje potraje nedjelju dana, SAD će početi saradnju s ruskim snagama u cilju zajedničke borbe protiv Al Nusra Fronta i Islamske države.

U međuvremenu, sirijski predsjednik Bashar el-Asad prisustvovao je danas molitvi povodom Kurban-bajrama u džamiji u mjestu Daraja, koje je donedavno bilo simbol pobune protiv njegove vlasti.

Daraja, jugozapadno predgrađe Damaska,  krajem augusta je vraćena pod kontrolu Asadovih snaga čime je zadat snažan udarac pobunjeničkom pokretu, prenosi agencija Reuters.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.