EU štiti granice zbog rastućeg broja izbjeglica

Svijet 24. sep 201619:22 > 19:26
Podijeli:
Izvor: N1

Širom takozvane balkanske migrantske rute raste nervoza - broj migranata i izbjeglica ponovno raste pa su se zemlje od Grčke do Njemačke sastale u Beču kako bi raspravljali o zaštiti vanjskih granica Unije. Sve vodi njemačka kancelarka Angela Merkel.

Za izbjeglice i migrante Srbija je posljednja zemlja na putu prema Europskoj uniji. No, iako ih do cilja dijele tek kilometri, njih možda nikada neće prijeći.

Granicu teško možemo prijeći legalno i zato pokušavamo ilegalno. Ovdje namamo plan ostati, nema posla, nemamo kuće. Samo spavamo i šećemo, za nas je ovo poput zatvora“, kazao je Shafiq, jedan od migranata.

Ovdje smo tri mjesca, pokušali smo dva puta doći do Mađarske i Njemačke preko nekoliko ruta, ali policija nas je uhvatila i dva sam puta dobio kaznu“, kazao je Abdul Wahab.

Prema neslužbenim procjenama nevladinih organizacija – u Srbiji se nalazi oko sedam tisuća migranata i izbjeglica. Prihvatni centri su puni pa mnogi spavaju u parkovima.

Hrvatska na granici prema Srbiji nema žicu kakvu su postavile Mađarska i Slovenija te kakvu postavlja Austrija koja migrante bez azila vraća u Hrvatsku.

Opširnije u prilogu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.