U tri dana u vodama Mediterana život izgubilo 365 izbjeglica

Svijet 18. nov 201615:03 > 15:05
Podijeli:
Izvor: Anadolija/Ilustracija

U posljednja tri dana u vodama Mediterana život je izgubilo 365 izbjeglica koje su iz ratom zahvaćenih zemalja spas pokušavale pronaći u nekim evropskim zemljama, podaci su Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Glasnogovornik IOM-a Leonard Doyle je na konferenciji za medije u Ženevi potvrdio da je od početka godine u vodama Mediterana smrtno stradalo 4.621 izbjeglica.

“Ovo je u pravom smislu katastrofa”, poručio je Doyle. Podsjetio je i na poražavajuće brojke od prošle godine kada je na “putu spasa” u vodama Mediterana život izgubilo 3.777 izbjeglica.

Potvrdio je i to da je u posljednja tri dana usljed različitih nesretnih događaja smrtno stradalo 365 izbjeglica uglavnom sa Bliskog istoka.

Doyle je podcrtao da je broj smrtno stradalih u novembru mnogo veći u odnosu na isti period prošle godine. Uzroci nesreća su uglavnom loši vremenski uslovi, ali i uslovi na moru.

Samo ove godine, prema njegovim riječima, u Evropu je pomorskim putem stiglo 343.589 izbjeglica. Do sada je u Grčku ušlo 170.679 izbjeglica, a u Italiju 167.276.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.