Još uvijek traje identifikacija stradalih u Pearl Harboru

Svijet 07. dec 201607:32 > 07:35
Izvor: Reuters

I 75 godina nakon iznenadnog japanskog napada na Pearl Harbor u kojem su ubijena 2403 Amerikanca, grupa forenzičnih stručnjaka a na Havajima predano radi na identifikaciji poginulih.

Velika masa lobanja, kostiju i zuba koje je bilo nemoguće identifikovati u godinama neposredno nakon napada, danas se povezuju s nestalim mornarima zahvaljući napretku u testiranju DNK.

Pentagon je prošle godine naložio eksuhumaciju ostataka 388 Amerikanaca koji su izginuli na USS Oklahomi, velikom ratnom brodu koji je više puta pogođen u japanskom napadu i sa sobom je u morsku grobnicu u Pearl Harboru odnio stotine mornara. 

Prije 75 godina japanski su bombarderi u brišućem letu napali američku pomorsku bazu u Pearl Harboru na Havajima i u dva sata uništili dvadesetak brodova i 164 aviona. Stotine mornara potonule su zajedno s brodovima, drugi su izgorjeli do neprepoznatljivosti u brojnim eksplozijama i buktinjama.

Po komandi Pentagona, neidentifikovani ostaci ekshumirani su prošle godine iz Nacionalnog spomen-groblja na Havajima i preneseni u obližnji laboratorij gdje skupina forenzičara, stomatologa i antropologa radi na identifikaciji nestalih.

Godine 2015. uspjeli su tako pronaći identitet 53 mornara.

Mnoge od kostiju dobro su očuvane iako su desetljećima bile pod zemljom ili vodom što voditeljica labotorija Debra Zinni pripisuje velikim izljevima natfe i drugog goriva iz tonućih brodova. Kosti su upile taj materijal koji je poslužio kao zaštita od raspadanja, kaže Zinni.

Posljednji identifikovani je mornarički vatrogasac Jim Johnston iz Mississippija, kojem su bile 23 godine kada je poginuo na USS Oklahomi. Identitet mu je utvrđen pomoću analize DNK koja se poklopila s DNK uzorkom njegovih rođaka.

U ekshumiranim grobovima nalaze se ostaci nekoliko desetaka muškaraca, pokazala su DNK ispitivanja. Amerikanci, naime, nisu mogli početi operacije izvlačenja tijela iz potopljenih brodova sve do ljeta nakon napada, a do tada je već okean učinio svoje i tijela mornara bila su svedena samo na kosti. 

“Naučnici su se od samoga početka morali nositi s izmiješanim kostima”, rekla je Zinni.

Najviše mornara, 1177, umrlo je na USS Arizoni. Taj brod je ostavljen pod vodom i danas je nacionalni spomenik.

“Iako se napad dogodio prije 75 godina, još uvijek nije sve gotovo. Još uvijek tražimo identitete nepoznatih, još uvijek pokušavamo riješiti sve što je ostalo neriješeno”, rekla je Zinni.

Ostaci tijela se šalju kući na pokop s punim vojnim počastima. Mornar Johnston je pokopan baš dan prije 75. godišnjice napada. 

Amerikanci su još 1. decembra počeli s obilježavanjem godišnjice napada na Pearl Harbor, a cilj im je privući pažnju mlađih naraštaja na događaj koji polako blijedi u živom sjećanju. Preživjelih, koji su sada u svojim devedesetim godinama, sve je manje.

Na samu godišnjicu napada, 7. decembra, položit će se vijenci na potopljeni brod-spomenik USS Arizona, a veterani će se provesti u paradi plažom Waikiki.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.