10 razloga zašto je Evropska unija na ivici raspada

Svijet 09. dec 201607:12 > 08:01
Izvor: Reuters

Iako se EU još prije nekoliko godina činila vrlo monolitnom i kompaktnom unijom koja garantuje sigurnost i prosperitet svojim članicama, situacija je sada, na kraju 2016. godine, potpuno drukčija.

Uz migrante i neprestane mogućnosti da Evropu zapljusne još jedan milionski val izbjeglicakoji bi preko Turske pokušavali doći do Starog kontinenta, još je cijeli niz problema koji postojanje EU dovode u pitanje. Sigurno je da će sljedeće razdoblje biti obilježeno grčevitom borbom za očuvanje Unije, ako ne u sadašnjem, a onda bar u nešto izmijenjenom obliku.

“Ključno pitanje sada su izbori u Francuskoj. Pobijedi li na predsjedničkim izborima Marine Le Pen, Francuska će za neko vrijeme ili izaći iz Europske unije ili će na neki način zamrznuti svoje članstvo u njoj. To će reducirati Uniju na svojevrsnu veliku Njemačku, odnosno Njemačka će ostati jedina zemlja lider koju će svi slijediti”, rekao je politički analitičar Žarko Puhovski za Večernji list.

10 razloga zašto je EU na rubu raspada

Dužnička kriza i diktat štednje

Agonija koju je u većoj mjeri prolazila Grčka a u manjoj još nekoliko zemalja juga EU omrznula je ideju Europske unije dobrom dijelu stanovnika.

Rastuća nejednakost

Iako je recesija završena, još traje i raste raslojavanje u društvu i nastaje sve veći društveni jaz, a smanjuje se srednji sloj građana.

Podjela na sjever i jug

Više nego ikada EU je podijeljen na dva dijela, na bogate države na sjeveru kontinenta i siromašne države na njegovom jugu.

Dominantna Njemačka

Njemačka je dominantna zemlja unutar Europske unije i ta bi se njezina uloga, ne voljom Berlina, mogla i pojačati, što stvara animozitet kod nekih članica.

Prevelika regulisanost

Pretjerana birokracija i preregulisanost gotovo svakog segmenta društva unutar EU u kojemu se propisuju i potpuno nepotrebni propisi.

Nedostatak vizije

Niko danas sa sigurnošću ne može reći u kojem smjeru Evropska unija treba ići i na koji se način treba razvijati, a nedostatak vizije velika je opasnost.

Oslanjanje na SAD

U pojedinim segmentima EU kao da nije vodila svoju politiku već je stavove prilagođavala SAD-u. Dolaskom Trumpa to će se promijeniti.

Rat u Siriji nepotreban

Europska unija se, prateći SAD, djelimično umiješala u sukob u Siriji, a nije trebala. Kao što se ni Hrvatska nije trebala povući sa sirijskih naftnih polja.

Putin je dežurni krivac

Nedostatak svijesti o stvarnim uzrocima problema koji potresaju Uniju doveo je do toga da je zemljama EU sada za sve kriv – Putin.

Migrantska kriza

Više od milion ljudi ušlo je u Evropsku uniju tokom prošlog migrantskog vala. To bi se moglo ponoviti počne li Turska ponovo puštati migrante prema, piše Večernji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.