Počinje suđenje generalnoj direktorici MMF-a

Svijet 12. dec 201613:10 > 13:12
Izvor: REUTERS/Jacky Naegelen

U Parizu danas počinje suđenje generalnoj direktorici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde (69) zbog navodnog nemara u slučaju arbitraže u koji je prije osam godina bila umiješana kao ministrica trgovine i finansija Francuske.

Legarde će sudijama objasniti na koji način je 2008. godine isplatila sumu od 400 miliona eura francuskom biznismenu Bernardu Tapieu u okviru dugogodišnjeg spora između tajkuna i banke “Credit Lyonnais” zbog prodaje kompanije “Adidas”, čiji je Tapie bio vlasnik od 1989. godine.

Tapie je 2007. godine prodaju “Adidasa” povjerio banci koju je potom tužio da ga je u postupku prodaje oštetila.

Lagarde, u to vrijeme ministarica finansija, odobrila je da se taj sudski spor riješi arbitražom nakon čega je Francuska 2008. isplatila Tapieju 400 miliona eura odštete.

Ponašanje gospođe Legarde polazi ne samo iz sumnjivog nemara već i kombinacije grešaka koje, po svojoj prirodi i ozbiljnosti, prelaze nivo pukog nemara“, istakao je sudija koji vodi istragu.

Legarde, koja će tokom suđenja uzeti odsustvo iz MMF-a, poriče sve optužbe koje je dovode u vezu sa Tapieom, bliskom saradniku tadašnjeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Legarde je na čelo MMF-a došla 2011. godine, a drugi mandat dobila je u februaru ove godine. Prva je žena predsjednica MMF-a od kako je ta orgnizacija počela s radom 1944. godine.

Sudi joj se pred Republičkim sudom pravde, specijalnom francuskom sudu uspostavljenom 1993.

Ukoliko bude osuđena, Legarde prijeti zatvor do godinu dana i novčana kazna od oko 15.000 eura. Na riziku je i njena pozicija u MMF-u.

Suđenje bi mogo trajati najkasnije do 20. decembra.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.