Prekršeno primirje u Siriji: Zvuci očaja ponovo u Alepu

Svijet 14. dec 201617:22 > 17:27
Izvor: N1

Alep. Sirijska metropola iz koje slike i zvuci očaja i razaranja posebno ili tek možda ovih dana uveliko dopiru do svjetske javnosti. Evakuacija civila, koja je najavljena jučer, odgađa se – najvjerojatnije – za sutra. Mediji s terena prenose kako je borba unatoč jučer dogovorenome primirju, ponovno započela.

Autobusi stigli u noć i dočekali zoru u četvrti Salahedin podijeljenoj na vojsku pod kontrolom Bašara Al Asada i pobunjenike. Sirijski opservatorij za ljudska prava priopćio je kako nekoliko autobusa nakon što je evakuacija jutros trebala početi i satima nakon toga bili su prazni. 

Potrebno je poduzeti hitno sve mjere kako bi se situacija u Halepu rasvijetlila i kako zločini ne bi prošli nekažnjeno, poručuju evropski zvaničnici.

Jean-Marc Ayrault, ministar vanjskih poslova Francuske je izjavio: “Čuli smo za dogovor, kao i za rusku garanciju, ali činjenica je da je to, ustvari, totalna konfuzija/zbrka, kao što i vi vidite. Također, i ono što Francuska traži, moramo biti precizni, jeste prisustvo UN-ovih snaga u zemlji koji mogu garantirati evakuaciju, koja je prioritet za civilno stanovnistvo, ali bez povrede boraca. Zbog toga nam trebaju snage UN-a.”

Ističe – humantiarne su organizacije u ovome slučaju veoma potrebne zbog njihove moći da interveniraju, kao što su UNICEF, Crveni križ.

Tamo se, kako zaključuje, događa sramotna humanitarna tragedija! Ruski ministar vanjskih poslova poručuje:

“Nadam se da će u naredna dva do tri dana situacija u istočnom Alepu biti riješena. Obezbijedili smo humanitarne kovoje i šatore za civile koji su na putu da napuste grad. Pružena im je humanitarna pomoć,a tu je i prolaz za pobunjenike koji mogu napustiti grad sporazumno”, riječi su Sergeija Lavrov, ruskog ministra vanjskih poslova.

Tragedija kao stvarnost grada koji je nekad isijavao životom. Alep. Danas suočen sa strahotoma. Postao je mjesto gdje počinje, kako reče novinar Reutersa, kraj svijeta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.