Christine Lagarde proglašena krivom za nemar

Svijet 19. dec 201615:57 > 15:59
Izvor: Reuters

Republički sud pravde u Parizu proglasio je krivom generalnu direktoricu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde (69) zbog krivičnog djela nemara u slučaju arbitraže u koji je prije osam godina bila umiješana kao ministrica trgovine i finansija Francuske.

Lagarde koja je zbog suđenja uzela odsustvo iz MMF-a, kako se navodi iz suda, iako kriva neće biti kažnjena niti će joj biti dodijeljen kriminalni dosje.

Lagarde je 2008. godine isplatila sumu od 400 miliona eura francuskom biznismenu Bernardu Tapieu u okviru dugogodišnjeg spora između tajkuna i banke “Credit Lyonnais” zbog prodaje kompanije “Adidas”, čiji je Tapie bio vlasnik od 1989. godine.

Tapie je 2007. godine prodaju “Adidasa” povjerio banci koju je potom tužio da ga je u postupku prodaje oštetila.

Lagarde, u to vrijeme ministarica finansija, odobrila je da se taj sudski spor riješi arbitražom nakon čega je Francuska 2008. isplatila Tapieju 400 miliona eura odštete.

Ona je ranije negirala sve optužbe koje je dovode u vezu sa Tapieom, bliskom saradniku tadašnjeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Lagarde je na čelo MMF-a došla 2011. godine, a drugi mandat dobila je u februaru ove godine. Prva je žena predsjednica MMF-a od kako je ta organizacija počela s radom 1944. godine.

Francuski mediji ranije su pisali kako bi Lagarde, ukoliko bi bila osuđena, mogla zaprijetiti zatvorska kazna do godinu dana i novčana kazna od oko 15.000 eura, a da bi na riziku tada bila i njena pozicija u MMF-u.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.