WikiLeaks otkrio najčuvanije CIA-ine tajne špijuniranja

Svijet 08. mar. 201712:01 > 12:05
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Larry Downing

"Year Zero" je zvanični naziv dokumenta kojeg je u javnost pustio Wikileaks, a tiče se otkrivanja najvećih CIA-inih tajni špijunaže ikada.

Više od 8.000 stranica dokumenata je objavljeno, a uključuju tajna hakiranja koja mogu poprilično osramotiti obavještajne službe i Vladu SAD-a, kao i “minirati” špijunske napore CIA-e diljem svijeta, prenosi Independet.

Isti izvor je napravio listu od šest tajni i dijelova informacija koje mogu napraviti veliku buru u javnom prostoru, sa CIA-om u glavnoj ulozi.

1. CIA ima mogućnost da provali u Android i iPhone mobilne telefone, kao i u sve vrste računara

CIA je tokom godina ulagala ogromne napore da napiše brojne maliciozne malwere koji bi imali zadatak da špijuniraju skoro svaki dio moderne elektronike koje obični ljudi danas koriste. To uključuje iPhone, Androide, računare na Windows i macOS platformi, ali i Linuxu.

Softveri za prisluškivanje su moćni, tvrdi Wikileaks. Mogu povlačiti podatke, otkrivati lokacije korisnika, pratiti poslane poruke, kao i njihov sadržaj i potencijalno – pokupiti sve što korisnici govore koristeći mikrofon.

2. Aplikacije poput Signala, Telegrama ili WhatsAppa su potpuno nesigurne

Slanje enkriptovanih poruka su sigurne onoliko koliko i sprava na kojoj se nalaze. Ako je operativni sistem ugrožen, poruke se mogu pratiti prije enkripcije, i slanja drugom korisniku. WikiLeaks tvrdi da se to dešava.

3. CIA može prisluškivati razgovore putem smart TV-a

U dokumentu “Weeping Angel” stoji da obavještajne agencije instaliraju specijalni softver u TV sistem, koji vaš uređaj pretvara u spravu za prisluškivanje. Tako da, kada je TV ugašen – on i dalje kupi sve zvukove iz prostorije u kojoj se nalazi, prenosi Independent.

Tu tehnologiju razvio je Embedded Devices Branch, CIA-ina divizija koja je u centru novih informacija koje su procurile posredstvom WikiLeaksa.

4. Agencija može hakovati u automobile i na taj način “može izvršiti ubistva bez da ostavi ikakve tragove”

Dokumenti koje je objavio WikiLeaks navodno dokazuju da CIA ima alate koji imaju opasnu svrhu i namjenu. Jedan od njih prikazuje da CIA traži način da sa odvojene lokacije pristupi automobilima.

“Svrha još uvijek nije jasna. Ali na ovaj način CIA može izvršiti atentate bez da bude otkrivena”, stoji u bilješkama WikiLeaksa, što je još uvijek nedokazana spekulacija.

5. CIA krije ranjive tačke koje bi hakeri drugih zemalja mogli koristiti protiv njih

Brojni bugovi su pronađeni kod velikih elektroničkih kompanija u svijetu, uključujući Apple, Google i Microsoft. tačnije, CIA ih je pronašla – ali im nije to prenijela, budući da ih koristi kao slabost.

Međutim, samim tim ostavljaju prostorima drugim hakerima i obavještajnim službama da pronađu isti problem, i naprave te kompanije, pa i samu CIA-u potencijalnom metom/žrtvom hakerskog napada.

WikiLeaks otkriva da opremu i software sa “greškom” koriste i kabinet predsjednika, Kongres, izvršni direktori kompanija, sistemski administratori, oficiri za sigurnost i inžinjeri.

6. Nove informacije će biti otkrivene uskoro

Kroz navedenih 8.000 dokumenata još uvijek nije prođeno u cjelosti. Tačnije, postoji 8.378 stranica fajlova – od kojih je analizirana većina, ali ne i sve u cjelosti.

Obzirom da su podijeljeni na WikiLeaks web sajtu, ova organizacija je tražila od svojih pristalica da slobodno pretraže sve, i nađu još potencijalnih “breaking” priča.

“Year Zero” dokument je samo dio većeg foldera koji se naziva “Vault 7”, potvrdio je ranije Julian Assange. Iz WikiLeaksa su još potvrdili da će “Vault 7” biti “najveća obavještajna publikacija u historiji”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.