Velika pobjeda Donalda Trumpa

Svijet 04. maj. 201721:02 > 21:04
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Carlo Allegri

Američki Zastupnički dom usvojio je u četvrtak prijedlog zakona kojim se poništava veći dio Dostupnog zdravstvenog osiguranja, tzv. Obamacare te ga se zamjenjuje novim zdravstvenim planom republikanaca, prenosi Reuters i dodaje da se radi o velikoj pobjedi predsjednika Donalda Trumpa, ali i da slijedi velika bitka u Senatu.

S 217 glasova “za” i 213 “protiv”, republikanci su osigurali dovoljnu potporu da proguraju prijedlog zakona u Zastupničkom domu te ga sada šalju na razmatranje u Senat. Niti jedan demokratski zastupnik nije glasao za predloženi zakon.

Usvajanje prijedloga zakona u Zastupničkom domu je ključni korak prema ispunjavanju Trumpovog obećanja iz kampanje i realizaciji sedmogodišnjih nastojanja republikanaca da sruše zakon bivšeg demokratskog predsjednika Baracka Obame. No, pred prijedlogom zakona su sada nove poteškoće u Senatu gdje će biti teško dobiti potporu republikanaca.

Glasanje u četvrtak se također pokazalo kao politička pobjeda predsjednika Zastupničkog doma Paula Ryana koji je pokazao da može okupiti rascjepkane republikanske redove nakon dva neuspjela pokušaja da se postigne konsenzus oko novog zakona o zdravstvenom osiguranju.

Demokrati se nadaju da će ishod republikanskog glasovanja glede povlačenja Obamacare izazvati negodovanje birača tijekom izbora u Kongresu koji se održavaju iduće godine.

Obamacare je inače najupečatljivija reforma donesena tijekom mandata bivšeg predsjednika Baracka Obame.

Trump kaže da “ne funkcionira, a nije ni dostupan”, dok je Obamina administracija tvrdila da je njime zdravstveno osiguranje prošireno na 20 milijuna Amerikanaca koji ga nisu imali.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.