Irska će dobiti prvog gay premijera

Svijet 02. jun 201722:47 > 22:51
Podijeli:
Izvor: AFP

Vladajuća irska stranka Fine Gael (Irska porodica) izabrala je u petak za novog čelnika tridesetosmogodišnjeg Lea Varadkara, političara gay orijentacije i sina indijskog imigranta koji će na novoj dužnosti zamijeniti Endu Kennyja, što je očigledan znak brzih društvenih promjena u toj zemlji.

Varadkar je, kako se očekivalo, pobijedio kolegu Simona Coveneyja, ministra poljoprivrede, dobivši uvjerljivu većinu među zaastupnicima stranke desnog centra, koja se nada da će ih taj “Dubliner” bez dlake na jeziku, uspjeti dovesti do trećega uzastopnog mandata zaredom.

Varadkar će premijerom i službeno biti proglašen 13. juna, kada će postati prva osoba gay orijentacije u nekoć “striktno katoličkoj” zemlji na toj dužnosti, kao i najmlađa osoba dosad na premijerskoj funkciji.

Njegov izbor označava novo poglavlje kada su posrijedi društvene promjene u zemlji s 4,6 miliona stanovnika koja je homoseksualnost dekriminalizirala tek 1993, a s druge strane postala prva zemlja koja je 2015. narodnim referendumom ozakonila brak za istospolne parove.

Varadkarov izbor pokazuje još jedno lice moderne Irske. Njegov otac Ashok, ljekar poput sina, rođen je u Mumbaiju. Suprugu Miriam, irsku medicinsku sestru, upoznao je u Engleskoj 1970. prije preseljenja u Irsku u kojoj je rođen Leo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.