Još jedna država blokirala odnose s Katarom

Svijet 07. jun 201709:38 > 09:40
Izvor: Reuters

Vlasti Jordana pridružile su se Saudijskoj Arabiji i drugim zemljama i najavile degradaciju diplomatskih odnosa sa Katarom.

Glasnogovornik vlade Jordana Mohammad Momani jutros je saopćio kako blokada diplomatskih odnosa s Katarom ima za cilj jačanje regionalne stabilnosti na temelju usaglašavanja politike arapskog svijeta.

Zvanični Aman je također najavio da će ukinuti licencu televizijskom kanalu Al Jazeera.

Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Jemen i Egipat su u ponedjeljak prekinuli diplomatske odnose s Katarom kojeg optužuju za destabilizaciju regije i podršku terorizmu. Jučer su odnose sa Katarom blokirali i Maldivi i Mauritanija.

Na čelu sa Saudijskom Arabijom, pomenute zemlje su blokirale i katarski zračni prostor, te dale katarskim ambasadorima rok od 48 sati da napuste te zemlje.

Kriza u odnosima zaljevskih zemalja počela je prošle sedmice kada su nepoznati napadači hakirali internet stranicu katarske novinske agencije i objavili vijesti naslovljene na katarskog emira Sheikha Tamima Bin Hamada al-Thanija.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres izrazio je spremnost da posreduje u pregovorima između Katara i grupe zemalja koje su prekinule odnose sa tom zemljom.

Vlasti Katara tvrde da su optužbe na račun te zemlje neosnovane i izmišljene, a šef katarske diplomacije Mohammed bin Abdulrahman al-Thani izjavio je kako je Doha spremna na pregovore.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.