Ispovijest britanskog muslimana: Zašto nisam ekstremista

Svijet 08. jun 201712:10 > 24. jun 2017 12:11
Izvor: REUTERS/Stefan Wermuth

"Imam isto godina kao i Salman Abedi, bombaš samoubica iz Manchestera. Skoro isto godina imam i kao imenovani terorista sa Londonskog mosta. Navodno, iste smo vjere. Srećom - to su jedine dvije stvari koje su nam zajedničke".

Ovako počinje ispovijest britanskog muslimana, koju je objavio ugledni Independent. Damir Rafi studira medicinu, i predsjednik je britanskog udruženja Ahmadiyya Muslim Student Association.

U slobodno vrijeme bavi se interreligijskim razgovorima, organizovanjem konferencija – i u kolumni za pomenuti portal, pojasnio je zašto je “drugačiji” od osoba koje je pomenuo u uvodu, odnosno od britanskih ekstremista.

Njegova misija jeste smanjiti broj mladih ljudi koji padnu pod utjecaj ekstremizma i ideologija.

Obrazovanje navodi kao primarni razlog.

“I kao dijete sam postavljao pitanja o svojoj religiji. Kada sam odrastao, razgovarao sam sa imamima i tražio odgovore od njih. Bio sam slobodan da ih izazivam i postavljam najžešća i najosjetljivija pitanja o svim kontroverznim aspektima islama”.

Kroz cijeli taj proces, napisao je – naučio je da u vjeri nema prisile, i da je uzimanje jednog života jednako ubistvu cijelog čovječanstva, a spašavanje jednog života je isto kao i spasiti cijelo čovječanstvo.

Kaže, da je to postulat svakog pristojnog ljudskog bića.

“Naučio sam da je poslanik Muhammed a.s propovijedao da je lojalnost naciji kojoj pripadaš dio vjere, i da se treba javno obavezati na služenje svojoj zemlji – bilo kada kada to bude potrebno. Naučio sam humanitarnu misiju islama, koja približava Bogu, a to je osloboditi roba, nahraniti gladne, pomoći siročetu ili siromahu koji leži u prašini”.

“Naučio sam i to da islam nije u potpunosti pacifistička religija, i da postoje dijelovi koji se odnose na rat. Međutim – strogo defanzivno. Poslaniku Muhammedu su prijetili decenijama, a on nije ratovao – sve dok nije migrirao, u svrhu štićenja islama i slobode propovijedanja svih vjera”.

Damir Rafi tvrdi da pobjeda nad ekstremizmom umnogome leži u pripovjedanju islamskih učenjaka i imama. Oni moraju djeci od malih nogu objašnjavati prirodu islama, kako bi izbjegli potencijalnu mogućnost radikalizacije kasnije.

Kaže da i vlada može pomoći u ovome, a prvi korak je uklanjanje štetne literature. Prema istraživanju islamskih eksperata provedenom na Univerzitetu u Newcastleu 2007. godine, četvrtina britanskih džamija i bogomolja ima malignu literaturu, štetnog sadržaja, a sve te publikacije su došle preko distribucijskih kanala iz Saudijske Arabije.

“Njih vođe Saudijci – vehabisti, odnosno tip islama koji se praktikuje u Saudijskoj Arabiji, i to je štetan oblik kojeg često koriste članovi ISIS-a kao inspiraciju za svoja djela”, pojasnio je.

“Moramo zaustaviti građenje vehabijskih džamija u Velikoj Britaniji i identifikovati ekstremiste koji idu u njih. Nad džamijama treba vršiti monitoring i tako otkriti potencijalne prijetnje. Potrebno je spriječiti radikalizaciju koju vrše imami i klerici ekstremisti, i koji tako utječu na mlade mozgove”, ocijenio je.

U narednim danima, najavio je, on i njegovi prijatelji islamske vjeroispovjesti postjetit će mjesta komemoracije za sve stradale u nedavnim teroristčkim napadima u Velikoj Britaniji, noseći majice i banere sa porukama mira.

“Moći ću razmijeniti riječi i nadu sa ljudima koji tako mogu svjedočiti jedinstvu i pluralizmu”, kazao je.

“Vjeroatno ću se susresti sa ljudima na čije su poglede na islam iskrivili teroristi, možda će mene i moje prijatelje gledati kao ekstremiste. Ali možda će me pitati, kako sam ispao drugačiji od njih. Sa osmijehom na licu ću im sve reći”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.