Hoće li Portoriko postati 51. država SAD-a?

Svijet 12. jun 201707:24 > 07:29
Izvor: Reuters/Alvin Baez

Na referendumu na kojem su se u nedjelju birači izjašnjavali o ideji da američki otočni teritorij Portoriko, koji je u teškoj ekonomskoj krizi, postane 51. država SAD-a, zabilježen je vrlo nizak odaziv, a velika većina izašlih Portorikanaca poduprla je prijedlog da njihov otok doda još jednu zvijezdu na američkoj zastavi.

Vladina internetska stranica za neobvezujući referendum pokazuje da je samo 23 posto od 2,2 milijuna birača s pravom glasa sudjelovalo na glasovanju, a od njih je 97 posto podržalo ideju o 51. američkoj državi.

Guverner Portorika Ricardo Rossello vodio je kampanju za državnost kao najbolji put za poboljšanje gospodarskog stanja na karipskom otoku s dugom od 70 milijardi dolara, stopom siromaštva od 45 posto, uništenim školstvom i gotovo bankrotiranim mirovinskim i zdravstvenim sustavom.

“Od danas savezna Vlada više neće moći ignorirati glas većine američkih građana u Portoriku”, poručio je Rossello u priopćenju.

Pristaše državnosti nadaju se da bi novi status omogućio teritoriju ravnopravnost s 50 američkih država, što znači i pristup saveznim fondovima i pravo glasa za američkog predsjednika.

Prema sadašnjem sustavu, 3,5 milijuna američkih građana Portorika ne plaća savezne poreze, ne glasa na predsjedničkim izborima i ne prima proporcionalno savezno financiranje programa poput Medicaid sustava zdravstvenog osiguranja za siromašne. Američka Vlada na portorikanskom teritoriju nadgleda područja poput infrastrukture, obrane i trgovine.

Rossello će tražiti od Kongresa da poštuje rezultat referenduma, ali problemi Portorika u Washingtonu imaju nizak prioritet.

Dvije glavne oporbene stranke bojkotirale su glasovanje, na kojem su se Portorikanci mogli odlučiti između triju opcija – postati američkom državom, ostati u statusu teritorija ili postati neovisnom državom.

Umjesto da odu na birališta, oko 500 Portorikanaca marširalo je ulicama San Juana i tražilo neovisnost, mašući zastavom Portorika i paleći američku zastavu.

“Ovo je lažni plebiscit, naša je budućnost neovisnost, moramo sami odlučiti o svojoj sudbini”, rekla je jedna od organizatorica prosvjeda Liliana Laboy.

Prosvjednici su također bili ljuti zbog organiziranja skupog referenduma u vrijeme kada je zatvoreno više od 400 škola, a mnogi Portorikanci se bore kako bi spojili kraj s krajem.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.