Postignut dogovor o slobodnoj trgovini, ali ne i o klimi

Svijet 08. jul 201717:25 > 17:27
Izvor: REUTERS/Philippe Wojazer

Čelnici vodećih svjetskih ekonomskih sila u subotu su potvrdili podršku slobodnoj trgovini, ali su s oprezom to pozdravile priznajući da bi države mogle braniti svoje matične kompanije i tržišta protiv nepoštene prakse.

Samit Grupe 20 odvijao se kompromisnim jezikom o trgovini, iako se zvaničnici bore da pronađu zajednički teren za još jedno sporno pitanje, borbu protiv klimatskih promjena. Nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da odustane od klimatskog sporazuma, grupa je pristala na nacrt izjave koja “uzima u obzir” američko povlačenje dok 19 ostalih zemalja potvrđuje podršku Pariskom sporazumu, ostavljajući SAD kao jedinog protivnika sporazuma. 

Zvaničnici na samitu, koji su izvjestili novinare pod uvjetom da ostanu anonimni jer nisu bili ovlašteni da komentiraju zajedničku izjavu prije zvanične objave, izjavili su da je rječnik izjave generalno dogovoren izuzev dijela o klimatskim promjenama. Nacrt izjave još se može promjeniti prije konačne objave tokom dana.  

Razgovori na dvodnevnom samitu u Hamburgu održani su u sjeni nasilnih sukoba između antiglobalizacijskih aktivista i policije.

Klima i trgovina dva su najspornija pitanja, djelimično i zbog kategoričkog stava Trumpa prema obje teme. Kazao je da trgovina mora biti poštena kao i otvorena i da mora ići u korist američkih kompanija i radnika.

G20 običnom osuđuje protekcionizam ili korištenje nepoštenih sredstava za odvraćanje stranih ulagača i zaštitu domaćih radnika i kompanija.

G20 čine Argentina, Australija, Brazil, Kina, Njemačka, Francuska, Britanija, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Kanada, Južna Koreja, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Turska, SAD i Evropska  unija. Samitu također prisustvuju Holandija, Norveška, Španija, Gvineja, Senegal, Singapur i Vijetnam.

Današnja sjednica uslijedila je nakon druge noći nemira u Hamburgu, gdje su demonstranti postavljali barikade, pljačkali supermarkete i napadali policajce. Na stotine policajaca ušlo je u zgrade u kvartu  Schanzenviertel kako bi hapsili izazivače nemira, prenosi AP.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.