Francuska: Gradonačelnik negira da nije dozvolio pokop bebe

Svijet 04. jan 201517:51 > 17:58
Izvor: morgueFile

Odluka gradića Chaplana, južno od Pariza, da romskoj bebi uskrati pokop na lokalnom groblju jer "mjesta ima samo za one koji plaćaju lokalne poreze", izazvala je u nedjelju val ogorčenja širom zemlje, uključujući i premijera Manuela Vallsa, dok se gradonačelnik Christian Leclerc izvinio i zanijekao da je on stajao iza spomenute odluke.

“Odbiti pokop djeteta zbog njegovog porijekla uvreda je na sjećanje tog djeteta, uvreda svemu što predstavlja Francuska”, napisao je na Twitteru premijer Valls.

Vezane vijesti

Gradonačelnik Leclerc je saopćio da se “niti u jednom trenutku nije protivio pokopu”.

“Cijela stvar je napuhana”, kazao je gradonačelnik, utvrdivši da su njegove riječi “izvađene iz konteksta” i “krivo interpretirane” te da će poslati poruku sućuti porodici.  

Prije nego je Leclerc opovrgnuo pisanje medija, ministar za porodicu Laurence Rossignol je kazao da odbijanje pokopa bebe predstavlja “nehumano ponižavanje” porodice.

Gradonačelnik tvrdi da je riječ o zabunu i to dokazuje njegova SMS poruka u kojoj mjesnom dužnosniku objašnjava da “postoji izbor za pokop između Corbeila i Champlana” te da njemu odgovaraju oba izbora.

Maria Francesca, rođena 14.  oktobra čiji roditelji žive u romskom naselju kod Champlana, preminula je u ranim jutarnjim satima 26.  decembra kada je majka, koja ju je pokušala dojiti, ustanovila da je dijete hladno. Maria Francesca hitno je prebačena u bolnicu u Corbeil-Essonnese, ali je proglašena mrtvom uslijed tzv. smrti u kolijevci.

U Francuskoj, porodica pokojnog mora zatražiti dozvolu za pokop od gradonačelnika mjesta gdje se odabrano groblje nalazi. Pokop se organizuje ili po mjestu stanovanja, ili smrti ili na mjestu gdje postoji porodična grobnica.

Malena Maria Francesca će na kraju biti pokopana u mjestu Wissous. Taj je slučaj izazvao veliki odjek među brojnim udrugama koje se bore protiv rasizma, aktivistima za zaštitu ljudskih prava i romske zajednice koja u Francuskoj broji oko 20.000 pripadnika.

Porodica bebe potječe iz Rumunije, a u Francusku su stigli prije osam godina. U 30-im su godinama i već imaju dva dječaka od pet i devet godina koji pohađaju školu u Champlanu. Dok su bili u Rumuniji preminula su im dva dječaka, također bebe.