NY Times: Ukrajinski motori na raketama Sjeverne Koreje

Svijet 14. avg. 201714:57 > 16:11
Podijeli:
Izvor: REUTERS/KCNA

Sjeverna Koreja je na crnom tržištu kupila motore za balističke rakete koje je nedavno testirala, piše danas New York Times, pozivajući se na procjene stručnjaka i američkih obavještajnih službi.

Prema tim podacima, raketni motori su najvjerovatnije napravljeni u fabrici u Ukrajini koja je bila dio sovjetskog raketnog programa.

NY Times navodi da je nabavka ukrajinskih raketnih motora razlog zašto su sjevernokorejske probe balističkih raketa bile uspješne u proteklih nekoliko mjeseci, za razliku od prethodnih testova.

Stručnjak za raketno naoružanje u Međunarodnom institutu za strateške studije Majkl Eleman je ocijenio da je Sjeverna Koreja, poslije neuspješnih proba, promijenila kanale snabdijevanja.

Vjerovatno su motori stigli iz Ukrajine, ali je glavno pitanje koliko ih je stiglo u Sjevernu Koreju i da li im Ukrajinci pomažu“, rekao je Elman.

On je dodao da su istražitelji Ujedinjenih nacija utvrdili da je Sjeverna Koreja probala da ukrade informacije o raketama od ukrajinske vojne industrije.

Drugi stručnjaci smatraju, na osnovu fotografija novih sjevernokorejskih raketa, da su one veoma slične sovjetskim balističkim projektilima i da imaju motore dovoljno snažne da nose i 10 nuklearnih glava po raketi.

Izvor : REUTERS/KCNA

Motori kakvi se vide na tim fotografijama su bili na projektilima razmještenim na samo nekoliko mjesta u Sovjetskom Savezu.

Stručnjaci vjeruju da Sjeverna Koreja nije imala dovoljno znanja da tako brzo izvede promjenu tehnologije. Sjeverna Koreja je za samo 10 mjeseci uspjela da dođe do uspješne probe balističke rakete, podsjeća New York Times.

Istražitelji smatraju da su motori iz fabrike Južmaš u ukrajinskom gradu Dnjepru, koji se nalazi na liniji razgraničenja između proruskih i ukrajinskih snaga na istoku zemlje.

Ta fabrika je prije raspada Sovjetskog Saveza pravila najsnažnije balističke rakete, uključujući interkontinentalne projektile ss-18. Proizvodnju je nastavila za potrebe ruskih oružanih snaga i poslije raspada Sovjetskog Saveza.

Fabrika je na ivici stečaja već nekoliko godina, navodi New York Times. Južmaš je prošlog mjeseca negirao tvrdnje da je pred bankrotom i da učestvuje u transferu potencijalno opasnih tehnologija izvan Ukrajine.

Ukrajina: Navodi lažni

Sekretar ukrajinskog Savjeta za bezbjednost i odbranu Aleksandar Turčinov rekao je da ukrajinske kompanije nisu snabdijevale Pjongjang oružjem ili vojnim tehnologijama, a informacije NY Times nazvao je lažnim.

Takvi podaci su neosnovani. Kijev režim Pjongjanga smatra totalitarnim, opasnim i nepredvidivim i podržava svake sankcije protiv Sjeverne Koreje“, rekao je Turčinov.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.