Malavi: Svaki stanovnik imat će zasađeno svoje stablo

Svijet 12. jan 201512:06 > 12:11
Podijeli:
Izvor: Pixabay.com

Malavci planiraju posaditi 15 miliona sadnica drveća, po jedno za svakog svog stanovnika, tokom kampanje pošumljavanja s ciljem podizanja društvene svijesti o važnosti očuvanja prirodnih ljepota u zemlji.

Želim da svaka osoba u zemlji aktivno učestvuje sadeći barem jedno drvo“, istakao je Atupele Muluzi, ministar prirodnih resursa, energije i rudarstva.

Ministar je kazao da je do sada prikupljeno 6,4 miliona sadnica i da je za njihovu sadnju pripremljeno 5.000 hektara zemlje.

Petomjesečna kampanja sprovodi se pod motom “Posadi jedno drvo za jednu osobu godišnje”.

Državu Malavi koja se nalazi na jugoistoku Afrike trenutno naseljava 15 miliona ljudi, navodi državna statistička agencija.

Planirana kampanja pošumljavanja ima za cilj osvijestiti Malavce o važnosti jednog od najvažnijih prirodnih resursa u zemlji.

Želimo saditi više drveća kako bi umanjili efekte klimatskih promjena s kojima se zemlja suočava“, kazao je Muluzi.

Malavske šume uništene su proizvodnjom uglja i sakupljanjem drveća za vatru, dva jedina izvora energije za 90 posto populacije koja nema struje.

Uništavanje šuma se ne smije tolerisati“, naglasio je ministar dodavši da sječa drveća znatno utječe na državnu ekonomiju.

Muluzi je najavio da vlada za dva miliona svojih stanovnika planira distribuirati šporete koji mogu umanjiti upotrebu drva za loženje za oko 40 posto.

Već smo podijelili 400.000 peći ruralnim zajednicama“, rekao je ministar.

Također je upozorio da povećano otjecanje vode utječe na njen kvantitet i kvalitet, što onemogućava vlastima da snabdiju urbane sredine.

Zemlja je iskusila krizu vode u velikim gradovima kao rezultat lošeg upravljanja vodozahvatnim područjima“, rekao je Muluzi.

Zaključio je da je to dovelo do slabog ulova ribe i povećalo broj njihovog uginuća u rijekama i jezerima.