Coulibaly bio na američkoj listi terorista

Svijet 13. jan 201506:52 > 07:13
Izvor: EPA

Amedy Coulibaly kojeg je policija u petak likvidirala u akciji u supermarketu u pariškom predgrađu, gdje je ubio četiri osobe i držao nekoliko talaca, bio je na popisu terorista Sjedinjenih Država, prenose strani mediji.

Coulibaly je na tom popisu bio “određeno vrijeme”, rekao je američki čelnik za CNN.

Dodaje se da je ime tog 32-godišnjaka bilo na dugom popisu potencijalnih terorista (popis TIDE) s oko milion imena.

Amedy Coulibaly, delinkvent i višestruki recidivist, ubijen je u akciji francuskih specijalaca u židovskoj trgovini na istoku Pariza gdje je držao taoce. Također, sumnjiči se da je u četvrtak ujutro ubio policajku u Montrougeu.

Djelovao je koordinirano, rekao je, sa Saidom i Cherifom Kouachijem koji su u srijedu ubili dvanaest ljudi u napadu na satirički sedmičnik Charlie Hebdo u Parizu.

VEZANE VIJESTI

Dvojicu braće su netom prije Amedyja Coulibalyja ubili pripadnici elitne postrojbe francuske vojske koja je izvela akciju na štampariju u kojoj su se zabarikadirali u Dammartin-en-Goeleu, četrdesetak kilometara od Pariza.

Francuski premijer Manuel Valls je u ponedjeljak rekao da je Coulibaly “nesumnjivo imao pomagača”. Američke vlasti su ranije već potvrdile da su braća Kouachi “godinama” na američkoj crnoj listi terorizma.