Zatvor u kojem su se upoznali teroristi Kouachi i Coulibaly

Svijet 20. jan 201517:45 > 20:37
Izvor: Snapshot

Četvero uhapšenih će biti optuženo zbog sumnje da su povezani sa terorističkim napadom u Parizu, saopćavaju francuski zvaničnici. Petero je oslobođeno bez optužbi. Reporter CNN-a Nic Robertson je istraživao koliko i u samim zatvorima radikalni islam dobija na snazi i brojnosti.

U francuskom zatvoru robijaši prozore zabarikadiraju dušecima. Koriste nedostatke u obezbjeđenju, kako bi širili poruke među sobom. Kamere u zatvoru su zabranjene, ali je Amedy Coulibaly, napadač na košer prodavnicu u Parizu, uspio da snima sopstvene kratke filmove prije nekoliko godina, prema svjedočenju novinara “Monda”, koji su snimali dokumentarac o zatvorskom životu.

U zatvoru Fleury-Merogis, na obodu Pariza su se 2005. godine sreli napadač na Charlie Hebdo, Cherif Kouachi i Coulibaly. Obojicu ih je radikalizovao treći zatvorenik, poznat po regrutovanju za Al Kaidu, Djamel Beghal.

Čovjek koji je već 17 godina čuvar u tom zatvoru, objašnjava da potpuno nemoćan da održi red. Sada više nego ikad. “Ponekad smo i mi sami nemoćni pred tim ljudima. To je jako teško”, kazao je.

Francusko ministarstvo pravde kaže da su 283 osobe u zatvoru zbog terorizma, a da se 152 smatraju radikalnim islamistima i postoji bojazan da oni pokušavaju da regrutuju druge. U francuskim zatvorima je oko 67.000 ljudi, a stručnjaci tvrde da je od njih skoro 60 posto muslimana.

Više informacija u videu.