Bez struje čitav Portoriko nakon naleta uragana Maria

Svijet 20. sep 201721:02 > 21. sep 2017 08:18
Izvor: REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Niko od potrošača portorikanske elektroenergetske kompanije nema struje, rekao je čelnik agencije za upravljanje u hitnim situacijama.

Uragan Maria prekinuo je dovod električne energije u cijelom Portoriku na kojem živi tri i po miliona ljudi, objavili su djelatnici hitnih službi a prenio BBC.

Niko od potrošača portorikanske elektroenergetske kompanije nema struje, rekao je čelnik agencije za upravljanje u hitnim situacijama Abner Gomez.

“Informacije koje primamo nisu ohrabrujuće”, rekao je na konferenciji za novinare, pritom pozvavši stanovnike da ostanu u svojim domovima.

Uragan je uništio “sve što mu se našlo na putu”, rekao je Gomez.

Gradonačelnica glavnog grada San Juana Carmen Yulin Cruz rekla je da je uragan nanio velike štete otoku, da je uništenje “gotovo potpuno”.

“Mnogi dijelovi San Juana potpuno su poplavljeni. Život kakav smo poznavali promijenio se”, naglasila je.

Olujnim vjetrom i obilnom kišom uragan Maria obrušio se u srijedu na Portoriko, nakon što je poharao američke Djevičanske otoke i usmrtio najmanje dvije osobe u francuskim Antilima.

Nešto ranije, guverner Portorika Ricardo Rossello zatražio je od američkog predsjednika Donalda Trumpa da na otoku proglasi stanje katastrofe.

“Ovo je najstrašnija oluja stoljeća ili čak moderne historije…ko zna kakve će sve biti štete”, rekao je za CNN.

Maria je 13. oluja na Atlantiku ove godine, sedmi uragan ove sezone i četvrti veliki uragan jači od 3. kategorije – nakon Harveyja, Irme i Josea.

Svi ti podaci iznad prosjeka su za tipičnu sezonu, koja je otprilike tek na polovici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.