Prekinuto upozorenje na uragan za Portoriko

Svijet 21. sep 201710:09 > 10:12
Izvor: Reuters

Meteorološki zvaničnici prekinuli su upozorenje na uragan za Portoriko, Culebru i Vieques.

Nacionalni centar za uragane Sjedinjenih Američkih Država u Miamiju objavio je da se oko uragana Maria sada nalazi na 85 kilometara sjeveroistočno od Punta Cane u Dominikanskoj Republici. Maksimalna jačina vjetra iznosi 175 km/h, a oluja se kreće prema sjeverozapadu brzinom od 15 km/h.

Iz centra u Miamiju upozoravaju da se očekuje da uraganski uslovi u Dominikanskoj Republici počnu u večernjim satima po lokalnom vremenu.

Uragan Maria u srijedu je pogodio Portoriko, kao najjači u posljednjih 80 godina. Iza sebe je ostavio stotine uništenih domova, cijelo ostrvo je bilo bez struje, a neke od ulica je pretvorio u bijesne rijeke. Predviđa se da bi razaranje uragana Maria moglo Portoriko, koji je udružen sa SAD-om, dovesti u finansijsku krizu.

Felix Delgado, gradonačelnik Catana, koji se nalazi na sjevernoj obali Portorika, kazao je za lokalne medije da je u naselju Juana Matos uništeno 80 posto kuća.

Uragan Marija je u ponedjeljak i utorak pogodio Dominiku i Guadalupe, gdje je zabilježeno devet smrtnih slučajeva, a pričinjena je i velika materijalna šteta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.