Uragan u Portoriku čupa drveće, nosi sve pred sobom

Svijet 21. sep 201714:38 > 14:41
Izvor: Reuters

Uragan Maria stigao je do Portorika, nakon što je u otočnoj državi Dominika odnio najmanje sedam života, prenosi CNN.

Ranije su u francuskim Antilima poginule najmanje dvije osobe. Prekinuo je dovod električne energije u cijelom Portoriku, gdje živi 3,5 miliona ljudi.

Niko od potrošača portorikanske elektroenergetske kompanije nema struje, rekao je čelnik agencije za upravljanje u hitnim situacijama Abner Gomez.

“Informacije koje primamo nisu ohrabrujuće”, rekao je na konferenciji za novinare, pritom pozvavši stanovnike da ostanu u svojim domovima.

Uragan je uništio “sve što mu se našlo na putu”, rekao je Gomez.

Prema posljednjim informacijama, uragan je oslabio na 2. kategoriju.

Gradonačelnica glavnog grada San Juan, Carmen Yulin Cruz izjavila je da je uništenje “gotovo potpuno”: “Život kakav smo poznavali promijenio se”.

Guverner Portorika Ricardo Rossello je rekao: “Ovo je najstrašnija oluja stoljeća ili čak moderne povijesti”.

Iznimno opasni uragan, koji oscilira između 4. i 5. (maksimalne) kategorije, pogodio je Portoriko 35 kilometara južno od glavnog grada, saopćio je američki Nacionalni centar za uragane (NHC), a kasnije donio ogromne poplave i u San Juan.

Uragan u Portoriku čupa drveće, kida i nosi sve pred sobom. Glasnogovornik guvernera Carlos Mercader izjavio je: “Ovo je potpuno uništenje. Portoriko više neće biti isti… Ovo je događaj povijesnih proporcija.” Oluja je bila toliko snažna da je pokvarila radare Nacionalne meteorološke službe na otoku.

Hiljade stanovnika Portorika pobjegle su u skloništa. Guverner Ricardo Rosello je na Twitteru objavio da se skriva ukupno “10.059 izbjeglica i 189 ljubimaca”.

Meteorolog Derek Van Dam izjavio je da bi ovo mogla biti najgora oluja koja je ikada pogodila Portoriko: “Najgore tek dolazi.”

Maria je 13. oluja na Atlantiku ove godine, sedmi uragan ove sezone i četvrti veliki uragan jači od 3. kategorije – nakon Harveyja, Irme i Josea.

Svi ti podaci iznad prosjeka su za tipičnu sezonu, koja je otprilike tek na polovini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.