Obrok u Južnom Sudanu skuplji 268 puta od istog obroka u SAD

Svijet 16. okt. 201710:41 > 10:45
Podijeli:
Izvor: AFP/Ilustracija

Troškovi jednog obroka u najsiromašnijim zemljama svijeta mogu dostići cijenu od par stotina američkih dolara u ekvivalentu kupovne moći, pokazalo je novo istraživanje Svjetskog programa za hranu (WFP).

Svakog dana, 815 miliona ljudi gladuje, a razlike po zemljama su očigledne, navodi se u saopštenju WFP povodom Svjetskog dana hrane, 16. oktobra.

Zemlje i teritorije sa najgorom ocjenom prema ovoj studiji su Južni Sudan, Nigerija, Deir Ezor u Siriji, Malavi i Demokratska Republika Kongo.

U američkoj državi New York za pripremu jednostavnog obroka od graha potrebno je 1,2 dolara ili 0,6 posto prosječnog dnevnog prihoda.

U Južnom Sudanu, najgore rangiranom u studiji, tanjir te iste hrane košta 268 puta više, odnosno 321,7 dolara, ako se uzme u obzir kupovna moć i prosječni dnevni prihod u toj zemlji.

Izvršni direktor WFP-a David Beasley rekao je da je “istraživanje Brojanje zrna graha ozbiljan podsjetnik na to u kojoj mjeri konflikti stvaraju okrutne nejednakosti u pogledu dostupnosti hrane”.

WFP je rezultate istraživanja sprovedo u saradnji sa Mastercardom. Ta kompanija posvećena je cilju da dostavi više od 100 miliona obroka širom svijeta ljudima kojima su oni potrebni.

Više informacija potražite OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.