Najveći udarac tzv. Islamskoj državi: Oslobođena Raka

Svijet 17. okt 201712:05 > 12:11
Izvor: N1 info

Sirijske demokratske snage (SDF), savez kurdskih i arapskih milicija, osvojile su tijekom noći bolnicu u Raki pa je područje oko gradskog stadiona ostalo posljednje uporište džihadista tzv. Islamske države u njihovom nekadašnjem glavnom gradu.

Pad Rake, grada u kojem su džihadisti organizirali pobjedničke parade nakon velikih vojnih uspjeha 2014. godine, najveći je simbol propasti IS-a.

Islamisti u gradu još samo drže uzak pojas područja oko stadiona, gdje su ih borci SDF-a potpuno okružili. 

IS je ove godine izgubio golem teritorij u Iraku, uključući Mosul, najvažniji grad koji su ondje imali pod kontrolom, a u Siriji su džihadisti bili prisiljeni uzmaknuti na uzak pojas u dolini Eufrata i okolnoj pustinji.

Glasnogovornik SDF-a Mustafa Bali kazao je da su kurdske i arapske koalicijske snage tijekom noći, nakon žestokih okršaja, osvojile gradsku bolnicu. Procjenjuje se da je IS-u u džepu oko stadiona ostalo svega stotinjak boraca, gotovo isključivo stranih plaćenika.

SDF je završni napad na Raku pokrenuo u nedjelju. Raka je bila prvi veliki sirijski grad koji je pao u ruke IS-a, odakle su počeli pohodi džihadista na ostatak Sirije i Irak i proglašenje “kalifata”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.