Tri od pet žena nema pravo na porodiljsko odsustvo

Svijet 17. okt 201712:36 > 12:39
Izvor: N1 / Arhiv

Populacijski fond Ujedinjenih naroda (UNFPA) saopćio je kako tri od pet žena na svijetu nema pravo na porodiljsko odsustvo.

UNFPA je objavila izvještaj o stanju svjetske populacije za 2017. “Odvojeni svjetovi: Reproduktivno zdravlje i prava u vrijeme nejednakosti“.

U izvještaju se navodi kako samo polovina žena radi na plaćenim poslovima, te da zarađuju oko 77 posto iznosa koji zarađuju muškarci.

Dodaje se kako bi neuspjeh pružanja usluga o planiranju porodice i reproduktivnom zdravlju siromašnim ženama, mogao oslabiti ekonomije, ali i sabotirati napredak ka postizanju održivog razvoja.

48 miliona abortusa

”U većini zemalja u razvoju, siromašne žene imaju manje mogućnosti za planiranje porodice. Žene u ovoj grupi, imaju i manji pristup njezi prije poroda, a veoma je visoka mogućnost da se porode bez pomoći ljekara ili babice”, navodi se u izvještaju.

Ograničeni pristup planiranju porodice razlog je zbog kojeg svake godine u zemljama u razvoju dolazi do 89 miliona neplaniranih trudnoća i 48 miliona abortusa.

Ističe se kako ova situacija ne šteti samo zdravlju žene nego i ograničava radnu sposobnost žene zbog čega, s ekonomskog aspekta, dolazi do neizvjesnosti.

Žene prisiljene da biraju između karijere i majčinstva

”To što za mnoge žene na tržištu radne snage nema prava na porodiljsko odsustvo i što diskriminacija trudnica od poslodavaca znači ‘kaznu zbog majčinstva’ mnoge žene su prisiljene da biraju između karijere i majčinstva“, navodi se u izvještaju.

Nejednakost u reproduktivnom zdravlju je povezana sa ekonomskom nejednakošću.

Istaknuto je i kako se siromašne žene, sa manjim stepenom obrazovanja, smještene na periferijama i koje nemaju pristup kontracepciji češće suočavaju sa rizikom neplanirane trudnoće.

Oko 43 posto trudnoća žena u zemljama u razvoju su neplanirane

Ovogodišnji podaci Instituta Guttmacher pokazuju kako je 43 posto trudnoća žena u zemljama u razvoju neplanirano.

“Neplanirana trudnoća je više raširena među siromašnim ženama nižeg stepena obrazovanja koje žive u ruralnim sredinama“, dodaje se u izvještaju.

Osim toga, navodi se kako svake godine u zemljama u razvoju dolazi do 89 miliona neplaniranih trudnoća, 48 miliona abortusa, deset miliona pobačaja i milion mrtvorođene djece.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.