Trump: Rakka je u potpunosti očišćena od ISIS-a

Svijet 21. okt 201721:35 > 22:03
Izvor: REUTERS/Zohra Bensemr

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump izjavio je kako je SAD sa saveznicima SDG (PKK/PYD) u potpunosti očistila grad Rakku od terorista ISIS-a.

Trump je u pisanoj izjavi poručio kako je grad Rakka očišćen od terorističke organizacije ISIS. U izjavi Trumpa navodi se i PKK/PYD koji koristi ime SDG.

“SDG (PKK/PYD) i naši saveznici koji se bore protiv ISIS-a u Siriji, uspješno su ponovo preuzele kontrolu nad Rakkom, koji je ISIS smatrao svojom prijestolnicom. Zajedničkom borbom naše snage su u potpunosti očistile Rakku”, poručio je Trump.

Dodao je kako je preuzimanje kontrole nad Rakkom “kritična prekretnica” u borbi protiv ISIS-a.

Ubrzo ćemo započeti jedan novi period i počet ćemo podršku lokalnim snagama kako bi smanjili tenzije u Siriji. Proširit ćemo uvjete za uspostavljanje dugoročnog mira i onemogućiti terorističkim organizacijama da prijete zajedničkoj sigurnosti”, istakao je Trump, naglasivši:

“Kako bi zaustavili nasilje nastavit ćemo pružati podršku diplomatskim procesima kako bi se izbjeglice mogle vratiti svojim domovima i uspostavit ćemo prelazni proces za prestanak nasilja na sirijskim narodom”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.