Tajfun Damrey usmrtio najmanje 106 ljudi u Vijetnamu

Svijet 08. nov 201714:59 > 15:05
Izvor: Reuters

Tajfun Damrey, najsmrtonosnija oluja ove godine u Vijetnamu, usmrtila je 106 osoba, a toj državi uoči domaćinstva samita zemalja Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) prijete i poplave.

Od subote, kad je stigla ta dvanaesta po redu velika ovogodišnja oluja, do srijede je poginulo 106 ljudi, 25 ih je nestalo, a 197 je povrijeđeno, objavio je vijetnamski odbor za traganje i spašavanje.

Vlasti su objavile kako su u toku teški napori da se izbjegne poplava u središnjem gradu Danangu koji će biti domaćin američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, kineskom predsjedniku Xiju Jinpingu i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu koji će uz čelnike država jugoistočne Azije prisustvovati ovosedmičnom samitu APEC-a.

Voda je puštena iz najmanje 49 rezervoara koji su opasno puni, objavila je komisija za sprečavanje katastrofa, a razine u svim velikim spremnicima su pod stalnim nadzorom.

Prošle je sedmice do ponedjeljka zabilježeno do 1700 milimetara kiše u jednoj meteorološkoj stanici. Očekuje se da će se kiša nastaviti do srijede, a četvrtak će oslabiti.

Susret Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) započeo je u ponedjeljak, a Trump, Xi i Putin će se pridružiti regionalnim vođama na glavnim događanjima u petak i u subotu. Kiša nije omela raspored susreta, no supruge čelnika možda neće moći otići na izlet u UNESCO-ov zaštićen grad Hoi An koji je planiran za subotu.

Vijetnam je zbog svoje duge obale izložen destruktivnim olujama i poplavama. Prošlog je mjeseca u poplavama na sjeveru zemlje poginulo više od 80 ljudi, dok je u septembru tajfun harao središnjim provincijama.

Ova je oluja pogodila ključnu regiju za proizvodnju kafe, poznatu kao najvećeg proizvođača robusta zrnaca uoči žetve, no farmeri u Daklaku, srcu tog područja, tvrde kako šteta nije velika.