Terorist snimio pokolj u košer trgovini: Video slao mailom?

Svijet 31. jan 201513:17 > 14:31
Izvor: Reuters

Terorist koji je početkom mjeseca u pariskoj trgovini košer hranom ubio četvero ljudi tokom cijelog napada na prsima je nosio GoPro kameru kojom je snimio masakr, otkrio je izvor iz američkih obavještajnih službi, piše CNN.

Informaciju je potvrdio izvještaj novinara Erica Pelletiera koji prati rad tajnih službi za francuski magazin L'Express. Napisao je kako je Amedy Coulibaly snimio video napad u trajanju od sedam minuta. U snimljenom materijalu su i trenuci kada je ubio taoce. 

Novinar je, citirajući izvor blizak istrazi, izvijestio kako je Coulibaly mogao koristiti računar koji se nalazil u trgovini kako bi e-mailom poslao kopiju snimke prije nego ga je ubila policija. 

Nekoliko svjedoka kazalo je kako se Coulibaly sa svog računara pokušavao spojiti na internet tokom talačke krize 9. januara, no nije uspio. Zatim je isto pokušao na drugom računaru te prisilio jednog od talaca da mu pomogne. U računar je stavio memorijsku karticu te je, prema riječima svjedoka, nešto radio sa dokumentima na kartici. 

Istražitelji strahuju da će se video pojaviti na internetu.