Ubijen William Klinger, poznati historičar iz Rijeke

Svijet 02. feb 201516:00 > 16:28
Izvor: Morgue File/Ilustracija

Poznati historičar William Klinger ubijen u New Yorku hicem iz pištolja, dok je šetao parkom Astoria u Queensu. Pronađen je u blizini javnog bazena, kada je već izgubio mnogo krvi, oko 14:30 u subotu poslijepodne.

Klinger je, nakon pokušaja spašavanja, umro ubrzo u Elmhurst bolnici. Policija istražuje slučaj ubistva, pri čemu postoji i mogućnost pljačke kao motiva za ovaj strašan čin. Osumnjičeni za ubistvo je uhapšen.

William Klinger, porijeklom iz Rijeke u Hrvatskoj, bio je stručnjak je za fašističko-antifašističku tematiku i Titovu Jugoslaviju. Na tu temu objavio je nekoliko međunarodno poznatih, knjiga i eseja.

Našoj je javnosti poznat i po knjizi “Tito: Neispričane priče. Tajni imperij Josipa Broza Tita” koju je objavio zajedno s Denisom Kuljišem.

Klinger je rođen u Rijeci 1972. godine, studirao je na Univerzitetu u Klagenfurtu i Trstu.

Poslijediplomski studij završio je na Central European University u Budimpešti, a doktorirao na Evropskom sveučilišnom institutu u Firenci.

Klinger je radio kao historičar Centro di Ricerche Storiche di Rovigno, akademske istraživačke institucije. S porodicom – suprugom i dva sina živio je u Gorici.